Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας από περιοχή κοντά στην πρωτεύουσά της Πιονγιάνγκ, ο οποίος πέρασε πάνω από τη βόρεια Ιαπωνία, δήλωσαν οι κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε ότι ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια που έπεσαν στη θάλασσα κοντά στη νήσο Χοκάιντο.

Το κρατικό πρόγραμμα προειδοποίησης της Ιαπωνίας, J-Alert, συνέστησε στους κατοίκους της περιοχής να λάβουν προφυλάξεις.

Από τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύτηκε από περιοχή κοντά στην βορειοκορεατική πρωτεύουσα και διήνυσε 2.700 χιλιόμετρα, φτάνοντας σε ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων, ενώ κατέπεσε στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.

Αμπε: Θα υπερασπιστούμε τον λαό μας

Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν προσπάθησαν να καταρρίψουν τον πύραυλο, ο οποίος πέρασε πάνω από το ιαπωνικό έδαφος περίπου στις 06.06 τοπική ώρα (00.06 ώρα Ελλάδας).

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Σουνάν, κοντά στην Πιονγιάνγκ, λίγο πριν τις 06.00.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τον λαό του με όση δύναμη διαθέτει, μετά την εκδήλωση της νέας απειλής από τη Βόρεια Κορέα, την οποία χαρακτήρισε πρωτοφανή και πάρα πολύ σοβαρή.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τις ζωές των πολιτών μας» είπε, ενώ εισερχόταν στο γραφείο του για να πάρει μέρος σε έκτακτη σύσκεψη, η οποία αφορούσε την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου.

Ο υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας Ιτσουνόρι Ονοντέρα τόνισε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας του έχουν αυξηθεί μετά από αυτήν την κίνηση της Βόρειας Κορέας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πιθανόν να πρόκειται για τον ίδιο τύπο βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς που είχε εκτοξεύσει το καθεστώς της Πιονγιάνγκ τον Μάιο, απειλώντας ότι με αυτόν θα μπορούσε να πλήξει το νησί Γκουάμ, το οποίο αποτελεί αμερικανική επικράτεια στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Επρόκειτο για νέο στρατηγικό βαλλιστικό πύραυλο με την ονομασία Hwasong-12, που είχε εκτοξευτεί με κατεύθυνση προς την Ιαπωνία και είχε φτάσει σε ύψος 2.111 χιλιομέτρων.

Το βεληνεκές του μπορεί να ξεπεράσει τα 4.000 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πεντάγωνο: Δεν κινδύνευσε η Βόρεια Αμερική

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν συνιστούσε απειλή για τη Βόρεια Αμερική.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα πέρασε πάνω από την Ιαπωνία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ.