Εμπορική αμαξοστοιχία που μετέφερε εύφλεκτα υλικά εκτροχιάστηκε καθώς διερχόταν από πόλη της νότιας Πενσιλβάνια, με αποτέλεσμα να πέσει στο γκαράζ κατοικίας και στη συνέχεια να τυλιχθεί στις φλόγες. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τις Αρχές.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στο ατύχημα στο Χάιντμαν, σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Πίτσμπουργκ, ωστόσο η σιδηροδρομική εταιρεία CSX προειδοποίησε τους πελάτες της ότι για τουλάχιστον μία εβδομάδα θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα δρομολόγια στο δίκτυο μεταξύ Κόνελσβιλ στην Πενσιλβάνια και Κάμπερλαντ στο Μέριλαντ.

Τουλάχιστον 6 βαγόνια εκτροχιάστηκαν καθώς το τρένο περνούσε μέσα από την πόλη με πληθυσμό περίπου 1000 κατοίκους λίγο πριν τις 5 το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε ο Χάρι Κόρλεϊμ, συντονιστής των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών στο Μπέντφορντ Κάουντι. Ενα από τα βαγόνια προσέκρουσε σε γκαράζ με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά. Αρκετές ώρες αργότερα συνέχιζε να καίει, είπε ο Κόρλεϊμ.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις μετέβησαν στον τόπο του ατυχήματος από διαφορετικές περιοχές της Πενσιλβάνια και του Μέριλαντ. Ο Χάρι Κόρλεϊ ανέφερε επίσης ότι οι Αρχές διέταξαν την εκκένωση των κατοικιών σε ακτίνα 1,6 χιλιομέτρων.

«Το τρένο ελίσσεται πίσω σου για πάνω από 3,2 χ.λμ.»

Σύμφωνα με τη CSX, συνολικά 32 βαγόνια εκτροχιάστηκαν. Τουλάχιστον ένα περιείχε υγροποιημένο αέριο πετρελαίου ενώ άλλο τετηγμένο θείο, το οποίο διέρρευσε με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά.

Οι Αρχές έκλεισαν δρόμους και επέβαλαν προσωρινά περιορισμούς στις πτήσεις αεροσκαφών σε χαμηλό υψόμετρο, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Πενσιλβάνια Τομ Γουολφ.

Η αμαξοστοιχία με 5 μηχανές και 178 βαγόνια είχε αναχωρήσει από το Σικάγο με προορισμό το Σέλκιρκ στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε η CSX.

Δεν υπήρξε εξήγηση για το ατύχημα. Εκπρόσωπος της ένωσης ελεγκτών τρένων δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο για ολιγομελές πλήρωμα να διαχειριστεί τρένο με 178 βαγόνια.

«Είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς πού βρίσκεται το τρένο, ιδιαίτερα καθώς ελίσσεται πίσω (από το βαγόνι) σου για πάνω από 2 μίλια (3,2 χ.λμ.), είπε ο Τζον Ρις. «Δεν υπαινίσσομαι ότι το μήκος του τρένου προκάλεσε το ατύχημα, αλλά μπορεί να έχει συντελέσει σ’ αυτό», πρόσθεσε.

Είναι ο τρίτος εκτροχιασμός για την CSX από τον Νοέμβριο, και συνέβη δύο ημέρες μετά τη συγγνώμη που ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χάντερ Χάρισον από τους πελάτες για καθυστερήσεις.

Η σιδηροδρομική εταιρεία είναι η τρίτη, αυτού του είδους, σε μέγεθος στις ΗΠΑ.