Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Αϊντα, του οποίου την στάση για διαφορετικούς λόγους έχουν επικρίνει τόσο η ελληνοκυπριακή, όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, ετοιμάζει δύο εκθέσεις, τις οποίες θα υποβάλει στην Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ε. Αϊντα, έρχεται αυτή την βδομάδα για τελευταία φορά στην Κύπρο, διότι αποχωρεί από την θέση του για να κατέλθει ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία τον Σεπτέμβριο.

Ο νορβηγός ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και άλλους.

Την ερχόμενη Πέμπτη το βράδυ στο ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλας» επί της «νεκρής ζώνης» θα δώσει αποχαιρετιστήρια δεξίωση.

Σε προηγούμενη επίσκεψη του στην Κύπρο ο Αϊντα ενημέρωσε σε συνάντηση, για την πραγματοποίηση της οποίας δεν ενημερώθηκε ο Τύπος, τους ξένους πρέσβεις στην Λευκωσία, στους οποίους είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στο Κραν Μοντανά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, «λόγω έλλειψης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών».

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι ο κ. Αϊνταθα υποβάλει δυο εκθέσεις στη Γραμματεία του ΟΗΕ. Η πρώτη θα αφορά τις καλές υπηρεσίες και θα δημοσιοποιηθεί. Η δεύτερη θα είναι εσωτερική και θα αναφέρεται στη λειτουργία της ομάδας του ΟΗΕ στο Κυπριακό καθώς και σε απόρρητες πληροφορίες και στοιχεία. Ο κ. Αϊνταανέφερε στην ενημέρωση πως στην έκθεση για τις καλές υπηρεσίες θα αποφύγει να αποδώσει ευθύνες. «Μακριά από εμένα αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την ενημέρωση των διπλωματών αναφέρθηκε ειδικότερα στο πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο δεν κατατέθηκε γραπτώς από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά στις 4 Ιουλίου μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα, το ανέγνωσε και οι συμμετέχοντες στην Πενταμερή το κατέγραψαν. Για τις προτάσεις του προέδρου Αναστασιάδη ο κ. Άιντε είπε στους ξένους πρεσβευτές πως αυτές «ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αφήνοντας να διαιωνίζεται ο ισχυρισμός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «απέρριψε τουρκική πρόταση για παραμονή 650 Τούρκων στρατιωτών».