Οταν σε λίγες ημέρες θα κοπάσει ο θόρυβος που προκάλεσε η κατάκτηση ενός ακόμη χρυσού μεταλλίου και θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας για τους πανάξιους πρωταθλητές Ευρώπης της Εθνικής Νέων Ανδρών (σήμερα θα τους υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου), η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα θα είναι ανώμαλη και τα συναισθήματα εξαιρετικά αντικρουόμενα σε σχέση με εκείνα που βίωσαν τις προηγούμενες ημέρες στην Κρήτη. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά, με πρώτο και καλύτερο τον MVP του Ευρωμπάσκετ U20, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, έχουν μπροστά τους αβέβαιο μπασκετικό μέλλον και το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν παίξουν αρκετά τα επόμενα κρίσιμα χρόνια, θα κινδυνεύσουν σοβαρά να χάσουν το τρένο μιας αξιόλογης καριέρας.

«Η άποψή μου είναι κατατεθειμένη εδώ και χρόνια. Οι αθλητές ηλικίας 18, 19, 20 και 21 ετών πρέπει να παίζουν. Και πρέπει να παίζουν, γιατί μόνο έτσι θα αντλούν παραστάσεις που θα τους βοηθήσουν να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα τους. Οι προπονήσεις δίπλα σε σπουδαίους αθλητές σίγουρα έχουν διδακτικό χαρακτήρα, αλλά αν δεν παίξουν και μάλιστα αρκετά σε μικρομεσαίες ομάδες της Α1 ή στα εθνικά πρωταθλήματα δεν θα μπορέσουν να έχουν την εξέλιξη που έχουν ονειρευτεί» υποστήριξε μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ηλίας Παπαθεοδώρου, ο οποίος τα καλοκαίρια έχει περάσει πολύ περισσότερο χρόνο με τους διεθνείς παρά με τα φυσικά τέκνα του, εξού και η συγκίνησή του μετά την ολοκλήρωση του τελικού με το Ισραήλ. Εκλεισε, πάντως, ο κύκλος του με τις μικρές εθνικές ομάδες.

Στη συζήτηση που έχει προκύψει σχετικά με το ενδεχόμενο να αγωνιστεί και ο Χαραλαμπόπουλος υπό τις οδηγίες του στον ΠΑΟΚ, ο κόουτς Παπαθεοδώρου δεν έχει σίγουρη απάντηση, «καθώς είναι ένα ζήτημα που αφορά ξεκάθαρα τον Παναθηναϊκό, στον οποίο ανήκει ο αθλητής». Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο, καθώς ο 20χρονος φόργουορντ έχει υπογράψει οκταετές (!) συμβόλαιο που εκπνέει το 2024 με κλιμακούμενες αποδοχές και δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου σίγουρο ότι ο Παναθηναϊκός είναι διατεθειμένος να τον παραχωρήσει έστω και με τη μορφή δανεισμού. Πόσω μάλλον να τον αφήσει ελεύθερο, όπως έγινε πέρυσι με τον Αντώνη Κόνιαρη, που επέστρεψε στον ΠΑΟΚ.