Δίχως ήττα, με πειστικές νίκες είτε λόγω διαφοράς είτε χάρη στον τρόπο που τις κατέκτησε, η Εθνική ολοκλήρωσε την… τέλεια διαδρομή της προς το χρυσό νικώντας με 65-56 χθες στο Ηράκλειο την ομάδα-έκπληξη του τουρνουά Ισραήλ!

Οι Νέοι Ανδρες απέδειξαν στο Ευρωμπάσκετ της Κρήτης ότι είναι άντρες και φώναξαν δυνατά πως αξίζουν, δικαιούνται και πρέπει να απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη των ομάδων τους. Διότι το ταλέντο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις των παιδιών που ανδρώθηκαν στα χέρια του Ηλία Παπαθεοδώρου μπορεί να περισσεύει, αλλά δεν αρκεί. Η σκληρή δουλειά, που είναι φανερό πως κάποια παιδιά της Εθνικής U20 κάνουν εδώ και χρόνια, είναι το εχέγγυο για να «τρυπήσουν το ταβάνι τους» αλλά επίσης δεν φθάνει. Πρέπει να αγωνίζονται και να μη… σκουριάζουν στους πάγκους. Το ταλέντο, από ατόφιο χρυσό, του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου χρειάζεται τρίψιμο στα παρκέ για να αστράψει. Η οξυδέρκεια του Αντώνη Κόνιαρη θέλει αγώνες για να ξεδιπλωθεί και να αναπτυχθεί σε όλο της το εύρος. Τα αθλητικά (και αγωνιστικά) προσόντα του Μιχάλη Λούντζη έχουν ανάγκη να δοκιμαστούν σε ματς για να εξελιχθούν και να ανέβουν επίπεδο.

Οι τρεις διεθνείς ήταν οι βασικοί πρωταγωνιστές της Εθνικής συνολικά στο τουρνουά, ήταν οι καταλύτες της χθεσινής, πιο δύσκολης από ό,τι δείχνει το τελικό σκορ, νίκης επί των Ισραηλινών του Οντετ Κάτας. Ο θρύλος του ισραηλινού μπάσκετ, που είχε βγάλει μέρος του ταλέντου στα ελληνικά γήπεδα με τον Παναθηναϊκό, παρουσίασε ένα σπουδαίο σύνολο, με ηγέτη τον Ταμίρ Μπλατ –γιο του προπονητή της Νταρουσαφάκα Ντέιβιντ Μπλατ –και πολλούς χειριστές. Οι σύνθετες άμυνες του Ισραήλ, ο τρόπος παιχνιδιού του και το άγχος του τελικού έδωσαν προβάδισμα στους φιλοξενούμενους και έκαναν ακόμη πιο βαριά τα πόδια των παικτών του Παπαθεοδώρου.

Με 0/7 τρίποντα, βεβιασμένες επιλογές, κακή κυκλοφορία της μπάλας η Εθνική είχε πρόβλημα στην επίθεση και το Ισραήλ το εκμεταλλεύτηκε παίρνοντας διψήφια διαφορά (2-14 και 6-16, λίγο πριν από τη λήξη της πρώτης περιόδου). Το αποτελεσματικό σχήμα με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο ως σέντερ και τέσσερις περιφερειακούς ανέβασε την πίεση στην άμυνα και δύο «μεγάλα» τρίποντα του Κόνιαρη (2/2) άλλαξαν τον ρυθμό. Από τα 0/7 τρίποντα, ακολούθησαν 5/8 και οι χρυσοί Νέοι πήραν τον έλεγχο του ματς (26-23) και στην 3η περίοδο, με καθοριστικό τον Χρηστίδη, έκτισαν εκείνοι διψήφια διαφορά (37-25 και 59-43) φθάνοντας στη νίκη.

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Λούντζης 12 (2), Μιλεντίγεβιτς, Κόνιαρης 15 (5 τρίπ., 6 ριμπ.), Φλιώνης 2, Καρράς 6, Σκουλίδας, Δίπλαρος 8 (1), Αγραβάνης, Χρηστίδης 9, Χαραλαμπόπουλος 10 (2 τρίπ., 10 ριμπ.), Μουράτος 3, Τάταρης.

Ισραήλ (Κάτας): Αρτζι 7 (1 τρίπ., 8 ριμπ.), Μπένι, Ρούινα, Μόσκοβιτς, Μπλατ 10 (7 ασ., 6 λαθ.), Χούμπερ 4, Ραμπίνοβιτς, Σαπίρ, Ναβόν 7 (1), Κόπερμπεργκ 5 (7 ριμπ.), Νάτσια, Ζούσμαν 23 (5 τρίπ., 7 ριμπ.).