Τρεις ένοπλοι άνοιξαν πυρ κοντά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, τραυματίζοντας τρεις ισραηλινούς αστυνομικούς, δύο από τους οποίους υπέκυψαν στη συνέχεια στα τραύματά τους.

Οι ένοπλοι έπεσαν και αυτοί νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, στην Πλατεία των Τεμενών,το τρίτο πιο ιερό μέρος για το Ισλάμ, όπου βρίσκεται και το Τείχος των Δακρύων.

Είναι η πρώτη τόσο μεγάλη επίθεση με πυροβόλο όπλο που σημειώνεται εδώ και χρόνια μέσα στην Παλιά Πόλη, που βρίσκεται στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι προσευχές των μουσουλμάνων στο τέμενος Αλ Ακσαδεν θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή,καθώς συνεχίζονται οι έρευνες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπό της, οι ένοπλοι που έκαναν την επίθεση ήταν Παλαιστίνιοι.

Από τον Οκτώβριο του 2015 σημειώνονται σποραδικά βίαια επεισόδια στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, από τα οποία έχουν σκοτωθεί 277 Παλαιστίνιοι , 42 Ισραηλινοί, δύο Αμερικάνοι, δύο Ιορδανοί, ένας κάτοικος Ερυθραίας, ένας Σουδανός και μία Βρετανίδα, σύμφωνα με τον απολογισμό του AFP.

Τηλεφωνική επικοινωνία Αμπάς – Νετανιάχου

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μίλησε τηλεφωνικά την Παρασκευή με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και καταδίκασε τη φονική επίθεση με πυρά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

«Ο πρόεδρος δήλωσε πως απορρίπτει κατηγορηματικά και καταδικάζει το επεισόδιο που σημειώθηκε στο Τέμενος Αλ Άκσα καθώς και πως απορρίπτει οποιαδήποτε βίαια επεισόδια από οποιαδήποτε πλευρά, ιδιαίτερα σε τόπους λατρείας», μετέδωσε το Wafa.

Ο Αμπάς ζήτησε από τον Νετανιάχου να τερματίσει τον αποκλεισμό του ιερού τόπου, ο οποίος με τη σειρά του τον διαβεβαίωσε τον Αμπάς πως θα διατηρηθεί το status quo που ισχύει στο συγκρότημα και δίνει στους μουσουλμάνους αποκλειστικό δικαίωμα να προσεύχονται.