Υπερπροσφορά πετρελαίου προβλέπει το 2018 ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), παρά τις μειώσεις στην παραγωγή που έχουν ήδη εφαρμοστεί. Το πρώτο εξάμηνο φέτος, η παραγωγή από τις χώρες που συμμετέχουν στον διεθνή οργανισμό ξεπέρασε τη ζήτηση κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα. Το 2018, εάν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί, υπολογίζεται ότι η παραγωγή θα υπερβεί τη ζήτηση κατά 900.000 βαρέλια.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι πρόσφατες μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου από τον OPEC και τη Ρωσία δεν έφεραν άνοδο στην τιμή του, η οποία εξακολουθεί να μειώνεται σταθερά το τελευταίο εξάμηνο. Αυτό συνέβη διότι η μείωση της παραγωγής δεν ήταν αρκετή.

Τα μέλη του OPEC θα συναντηθούν στα τέλη Ιουλίου στην Αγία Πετρούπολη ώστε να επανεξετάσουν τις κινήσεις τους, αλλά το ενδεχόμενο για περαιτέρω μειώσεις δεν είναι ισχυρό. Η αύξηση του ανταγωνισμού από τους αμερικανούς παραγωγούς προκαλεί επιφύλαξη και ανησυχία. «Ακόμα κι αν οι χώρες του OPEC μειώσουν περισσότερο την παραγωγή τους, και ακόμα κι αν αυτό οδηγήσει σε μια προσωρινή άνοδο των τιμών, η αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ θα ξανασπρώξει τις τιμές προς τα κάτω» δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, διευθυντής της Διεθνούς Αντιπροσωπείας για την Ενέργεια (IEA).

Η παραγωγή του OPEC τον Ιούνιο άγγιξε τα 32,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής. Σημειώθηκε αύξηση 400.000 βαρελιών ημερησίως σε σχέση με τον Μάιο, καθώς αρνήθηκαν να ελαττώσουν την παραγωγή τους η Λιβύη, η Νιγηρία και το Ιράκ.

Εξάλλου, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος για τη παραγωγή πετρελαίου, η τιμή του είναι πιθανό να πέσει πιο κάτω από τα 35 ευρώ το βαρέλι, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιβάρυνε τους παραγωγούς με τον ίδιο τρόπο που θα ανακούφιζε τους απλούς πολίτες.