Τα δημόσια σχολεία της Σαουδικής Αραβίας θα ξεκινήσουν από την επόμενη σχολική χρονιά να παρέχουν στις μαθήτριες το μάθημα της φυσικής αγωγής, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την κοινωνική μεταρρύθμιση στο ισλαμικό, συντηρητικό βασίλειο.

Η γυμναστική για τις γυναίκες είναι αμφιλεγόμενο ζήτημα στη Σαουδική Αραβία, καθώς οι συντηρητικοί τη θεωρούν «ανήθικη» και κατά συνέπεια δεν ανήκει στα υποχρεωτικά μαθήματα. Στα περισσότερα δημόσια σχολεία τα κορίτσια δεν γυμνάζονται, αλλά κάποια ιδιωτικά περιλαμβάνουν το μάθημα στο πρόγραμμά τους.

Η Σαουδική Αραβία εφαρμόζει πολύ αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου και των εθίμων, που απαιτούν από τις γυναίκες να έχουν άνδρα κηδεμόνα σε όλη τη ζωή τους και να ντύνονται σεμνά. Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται στις γυναίκες να οδηγούν.

Μεταρρυθμίσεις και εργασία

Ωστόσο, η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ορισμένα βήματα, εφαρμόζοντας σταδιακά μεταρρυθμίσεις για να δώσει ορισμένες ευκαιρίες στις γυναίκες και να ενισχύσει τη συμμετοχή τους στην εργασία.

Η εισαγωγή της γυμναστικής στα σχολεία είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο της Σούρα το 2014 αλλά η απόφαση δεν εφαρμόστηκε επειδή αντέδρασαν έντονα πολλοί ιεροκήρυκες που θεωρούν τη φυσική αγωγή για τις γυναίκες «εκδυτισμό».

Νωρίτερα φέτος, το Συμβούλιο έδωσε επίσης το πράσινο φως για την έκδοση αδειών για γυμναστήρια γυναικών, τα οποία μέχρι τώρα λειτουργούσαν σε νομικό κενό.

Η παχυσαρκία είναι σημαντικό πρόβλημα στη Σαουδική Αραβία και επιβαρύνει το σύστημα υγείας της χώρας. Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνει τη διάδοση του αθλητισμού και των ψυχαγωγικών σπορ.