Στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης παραμένουν οι χειρισμοί της κυβέρνησης και η ανάρμοστη σχέση της με τη Δικαιοσύνη, με κορωνίδα τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου στο πρωθυπουργικό γραφείο. Εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χρησιμοποίησε ιδιαίτερα οξείς τόνους στην ομιλία του ενώπιον της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, εξόχως καυστική ήταν η παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά με γραπτή δήλωσή της. Ολα αυτά ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση προετοιμάζονται για νέα σύγκρουση κορυφής στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση επί της γαλάζιας πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Καμμένου, η οποία θα διεξαχθεί τελικώς μία εβδομάδα νωρίτερα και συγκεκριμένα την επόμενη Παρασκευή 21 Ιουλίου.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε λόγο για βάναυση προσβολή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ζητώντας από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να σεβαστούν το κράτος δικαίου και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και να σταματήσουν «οι απροκάλυπτες επιθέσεις του κ. Τσίπρα και υπουργών του». Επίσης, επεσήμανε ότι ο διορισμός Θάνου γίνεται «χωρίς προσχήματα και αιδώ».

Στη δήλωσή της, η κυρία Γεννηματά άφησε επίσης αιχμές κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για τον οποίο υπενθυμίζει ότι ήταν πρώην στέλεχος των κυβερνήσεων Καραμανλή, αλλά και του Παύλου Πολάκη. «Υπάρχουν δικαστές στην Ελλάδα και η πλειοψηφία τους είναι απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Υπάρχουν κυρίως τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του λαού μας που θέλει ανεξάρτητη, τυφλή και καλύτερη Δικαιοσύνη. […] Κάτω τα χέρια από το μεγάλο κάστρο της δημοκρατίας» κατέληξε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ.

Το ΚΚΕ. Καυστικό ήταν και το ΚΚΕ με την επιλογή Θάνου: «Το πιο εντυπωσιακό δεν είναι βέβαια αυτή καθ’ εαυτή η επιλογή, όσο το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τη δικαιολογήσει, επιλέγοντας ως μέτρο σύγκρισης τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ως επιχείρημα «και εσείς τα ίδια κάνατε». Ο λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του», σημείωσε χθες σε ανακοίνωσή του ο Περισσός.

Μεγαλώνει το ρήγμα. Ομως, το ρήγμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και Δικαιοσύνη χαίνει, όπως επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του και ο αρμόδιος υπουργός, καλύπτοντας μάλιστα με εμφατικό τρόπο για μια ακόμη φορά τον Πάνο Καμμένο για την υπόθεση του «Noor 1». Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σταύρος Κοντονής ζήτησε κλίμα συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών για να λειτουργήσει, όπως είπε, ορθά η Δικαιοσύνη, στρεφόμενος ιδίως κατά των εισαγγελέων, με αφορμή την ανακοίνωση της Ενωσής τους που προειδοποιούσε ότι η κυβέρνηση βάζει «θέμα δημοκρατίας» με τους χειρισμούς της.

Ο Κοντονής πρόσθεσε μάλιστα πως «πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στη Δικαιοσύνη», σε μια τοποθέτηση παραπλήσια με αυτή του Παπαγγελόπουλου, προειδοποιώντας επιπλέον πως οι δικαστές που αντιδρούν «προσφέρουν κακές υπηρεσίες και θα πρέπει να το ξανασκεφθούν». Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Καμμένου, ο Κοντονής εμφανίστηκε εκ νέου υποστηρικτικός απέναντι στον υπουργό Αμυνας και επιθετικός απέναντι στη ΝΔ. «Δυστυχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό το ζήτημα το αντιλαμβάνεται ως ένα ζήτημα φθοράς της κυβέρνησης εξαιτίας της προσπάθειας που κατέβαλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας να ενθαρρύνει έναν εμπλεκόμενο, ο οποίος έχει καταδικαστεί, να πει την αλήθεια και να εμφανίσει στοιχεία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Συμπλήρωσε δε πως «είναι πρωτόγνωρο να κατηγορείται ένας υπουργός γιατί έπραξε το αυτονόητο», ενώ άφησε αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων –δείχνοντας έτσι ξανά προς την πλευρά του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, δίχως ωστόσο να τον κατονομάσει.

Και ο Αλεξιάδης ζητεί εισαγγελέα. Παρά τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, στους κυβερνητικούς βουλευτές που υποστηρίζουν πως πρέπει να κληθεί από τον εισαγγελέα ο Καμμένος για την υπόθεση του «Noor 1» και τις επικοινωνίες του με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη προστέθηκε χθες ο Τρύφων Αλεξιάδης. «Συμφωνώ απόλυτα με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα, ο οποίος δήλωσε πως πρέπει να κληθεί από τον εισαγγελέα ο κ. Καμμένος και να δώσει όλα τα στοιχεία που τον αφορούν στην υπόθεση» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών στα Παραπολιτικά FM.