Οταν όλες οι δικαστικές ενώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καταδικάζουν ως επικίνδυνες για τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών εναντίον δικαστικών λειτουργών, τότε και ο πλέον αδαής μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που αγγίζει την καρδιά και τη λειτουργία του ίδιου του θεσμού της Δικαιοσύνης.
Η διαπίστωση ανήκει σε πολλούς ανώτατους λειτουργούς όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης, οι οποίοι με γνώμονα την προστασία του κύρους του θεσμού που υπηρετούν έχουν επιλέξει να μη μείνουν απαθείς και σιωπηλοί στις κυβερνητικές επιθέσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γιώργος Παναγιωτόπουλος με γραπτή δήλωσή του τοποθετήθηκε δημόσια χθες και χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις επισημαίνει πως «έτσι καταρρακώνονται πλήρως οι θεσμοί και αισθανόμαστε ότι ζούμε σε καθεστώς στυγνής δικτατορίας».

ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Η σκυτάλη των αντιδράσεων μετά την Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος πέρασε χθες στα μέλη της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων των δύο ανώτατων δικαστηρίων της χώρας καθώς και της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης, υπό τον θεσμικό τους ρόλο που εκπορεύεται από το Σύνταγμα, στηλιτεύουν ο ένας μετά τον άλλον με αυστηρό λόγο τις κυβερνητικές επιθέσεις για αποφάσεις που δεν είναι αρεστές, μαρτυρεί το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της Δικαιοσύνης.
Η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου με χθεσινή ανακοίνωσή της «καταδικάζει τις ανοίκειες και θεσμικά επικίνδυνες για τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου δηλώσεις στελεχών της εκτελεστικής εξουσίας εναντίον των δικαστικών λειτουργών και της Δικαιοσύνης εν γένει».

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί εκφράζουν συγχρόνως τον βαθύτατο προβληματισμό τους «για τις συνεχείς και ολοένα κλιμακούμενες επιθέσεις εις βάρος της Δικαιοσύνης κάθε φορά που δημοσιεύονται δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με συγκεκριμένες θέσεις και επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας. Δυστυχώς, όπως μαρτυρεί ο ομηρικός ύμνος στον Απόλλωνα, έχει καταστεί έξις σε ορισμένους πολιτικούς «κάποιος λόγος θρασύς ή κακή πράξη θα προκύψει, κι αυθάδεια, κατά πώς είναι η συνήθεια των θνητών».

«ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ». Στο μείζον θέμα που έχει ανακύψει παρενέβη χθες με γραπτή δήλωσή του και ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Γιώργος Παναγιωτόπουλος , αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να ανακαλύψουν «μονοπάτια», προκειμένου να παραβιάσουν απόφασιν Ανωτάτου Δικαστηρίου. Γράφουν μαντινάδες για να λοιδορήσουν δικαστικούς λειτουργούς, τους οποίους, εκτός από τυφλούς, αποκαλούν και κωφούς, απαρνούμενοι με τον τρόπο αυτόν «την ίδια τους τη μάνα και το πατρικό τους σπίτι» μέσα στο οποίο ανδρώθηκαν. Ετσι λοιπόν καταρρακώνονται πλήρως οι θεσμοί και αισθανόμαστε ότι ζούμε σε καθεστώς στυγνής δικτατορίας».

Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος συμπληρώνει ότι «ύστερα από 40 χρόνια πραγματικής δικαστικής υπηρεσίας δικαιούμαι νομίζω να απευθύνω προς τους έλληνες δικαστικούς λειτουργούς την ευχή να ασχοληθούν απερίσπαστοι με τα δικαστικά τους καθήκοντα και να γυρίσουν την πλάτη σε όλους όσοι ασχημονούν και υβρίζουν την ελληνική Δικαιοσύνη, όλοι αυτοί δεν είναι μόνο νομικά άσχετοι, είναι και θεσμικά κατάπτυστοι».

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ. Απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, περί του ότι οι δικαστές δήθεν δεν θέλουν να καταθέτουν δηλώσεις πόθεν έσχες, έδωσε η Ενωση Διοικητικών Δικαστών χαρακτηρίζοντας τις επίμαχες τοποθετήσεις «απρεπείς και συκοφαντικές».

«Ο υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι ουδέποτε αμφισβητήσαμε ότι έχουμε τέτοια υποχρέωση, ενώ άλλωστε όλοι οι δικαστές υποβάλλουμε κάθε έτος εμπρόθεσμα τις εν λόγω δηλώσεις. Η συκοφαντία επιτείνεται εκ του ότι ο υπουργός γνωρίζει πως εμείς αμφισβητήσαμε δικαστικά όχι καθεαυτή την υποχρέωση, αλλά συγκεκριμένες ειδικότερες ρυθμίσεις αναφορικά με την ανάθεση του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών σε όργανο μη συγκροτούμενο τουλάχιστον κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και με τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων (ηλεκτρονικά), ο οποίος προσβάλλει το ατομικό δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων λόγω του κινδύνου διαρροής και δημοσιοποίησης των προσωπικών στοιχείων των υπόχρεων» επισημαίνουν οι διοικητικοί δικαστές θέλοντας να μην αφήσουν καμία σκιά.

Ο ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ. Από την πλευρά του, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς έκανε λόγο για «αντικυβερνητική διάθεση δικαστικών ενώσεων».

«Υπενθυμίζω ότι η Ενωση Εισαγγελέων όπως άλλωστε και όλες οι δικαστικές ενώσεις είναι σωματεία με επιστημονική αποστολή. Παρ’ όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα δείχνουν μια έντονα αντικυβερνητική διάθεση και εξίσου έντονη συντεχνιακή νοοτροπία. Αναρωτιέμαι αν αυτοίπου υπέγραψαν την ανακοίνωση προβληματίζονται άραγε γιατί η εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό της Δικαιοσύνης έχει κατρακυλήσει τα τελευταία 15 χρόνια στους αντίστοιχους δείκτες καταγραφής. Γνωρίζουν ότι η Δικαιοσύνη έχεικατρακυλήσει στην 9η θέση από πλευράς αξιοπιστίαςκαι 20 μονάδες προς τα κάτω ως προς τα ποσοστά των Ελλήνων που την εμπιστεύονται» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.