Ετοιμος να διαπραγματευτεί και πάλι μια ειρηνευτική συμφωνία για το Κυπριακό μετά την κατάρρευση των συνομιλιών των δύο πλευρών την περασμένη εβδομάδα εν μέσω εντάσεων και αντεγκλήσεων δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης διαμηνύοντας ωστόσο σε όλους τους τόνους ότι η αποχώρηση του τουρκικού Στρατού είναι μη διαπραγματεύσιμη.

«Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω απόλυτα, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια λύση εντός των παραμέτρων που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε ότι παραμένει έτοιμος να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη νήσο και τη δέσμευση της Τουρκίας ότι θα σταματήσει να επεμβαίνει στα εσωτερικά της Κύπρου.

Ο κ. Αναστασιάδης αποκάλυψε επίσης ότι, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είχε δοθεί στον Αντόνιο Γκουτέρες η εντύπωση ότι η Τουρκία θα ήταν ευέλικτη, τόσο στο ζήτημα των επεμβατικών δικαιωμάτων της όσο και στην παρουσία στρατευμάτων της στην Κύπρο. Αλλά η Τουρκία δεν ήθελε να δεσμευτεί γραπτώς για τις θέσεις αυτές, επεσήμανε.

Η επίλυση του Κυπριακού έχει γίνει πιο επιτακτική λόγω και των προοπτικών για την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε ότι οι έρευνες για φυσικό αέριο θα προχωρήσουν παρά την αντίθεση της Τουρκίας. «Εμείς προχωρούμε κανονικά με βάση το πρόγραμμά μας στον ενεργειακό τομέα», δήλωσε.

Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την σκέπη της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας, στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά την περασμένη εβδομάδα, δεν έχει ξεκαθαρίσει τις ακριβώς πρωτοβουλίες θα μπορούσε να αναλάβει εκ νέου ο ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Αναγνωρίζοντας την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο κυπριακός λαός θα πρέπει να αγωνιστεί για την ανεξαρτησία του, ακόμη και χωρίς την βοήθεια τρίτων.