Εντονες είναι οι διεργασίες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας την Τετάρτη, 8η μέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό και 3η μέρα της σκληρής διαπραγμάτευσης για το κρίσιμο κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας αναμένοντας τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Σε μία προσπάθεια για τη διάσωση των συνομιλιών, ο Αντόνιο Γκουτέρες μεταβαίνει την Πέμπτη στο Κραν Μοντανά, για δεύτερη φορά από την έναρξη της Διάσκεψης.

Οι προγραμματισμένες πρωινές συνεδριάσεις των δύο τραπεζιών αναβλήθηκαν – κατόπιν αιτήματος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην οποία συμφώνησε και η τουρκοκυπριακή – και μετατέθηκαν για το βράδυ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών επί ευρωπαϊκών θεμάτων, σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος επέστρεψε και πάλι την Τρίτη στο Κραν Μοντανά για να λάβει τη θέση του ως επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη βρετανίδα ομόλογό του Τερίζα Μέι, κατά την οποία συμφώνησαν στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και στη σημασία επίτευξης ουσιαστικής προόδου στην υφιστάμενη φάση τους.