Όταν η Λίλο Μπάουρ σπούδαζε στο Παρίσι διάβασε το βιβλίο «Le K» του δημοσιογράφου και θεατρικού συγγραφέα Ντίνο Μπουτζάτι, στο οποίο βρήκε περίεργες και ασυνήθιστες μικρές ιστορίες που την έκαναν να ονειρευτεί. «Το κορίτσι που πέφτει, πέφτει, πέφτει» ήταν μια από αυτές, την οποία η σκηνοθέτρια παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, στο Εθνικό Θέατρο – Rex – Σκηνή Κοτοπούλη.

«Πρόκειται για μια ιστορία που είναι φανταστική και προκαλεί τη φαντασία του κοινού. Ο Μπουτζάτι ήταν ανταποκριτής πολέμου, δημοσιογράφος και κριτικός τέχνης. Τα θέματά του ποικίλλουν από ειδήσεις μέχρι φανταστικά παραμύθια. Από τη στιγμή που το διάβασα ήθελα να το ανεβάσω επί σκηνής» λέει η Μπάουρ.

Η σκηνοθέτρια μετρά στο βιογραφικό της μια καριέρα που ξεκίνησε ως ηθοποιός στο Λονδίνο, συγκεκριμένα στο Βασιλικό Εθνικό Θέατρο και στο Shakespeare’s Globe, έχει υπάρξει συνεργάτις της Complicité και του Πήτερ Μπρουκ, έχει παίξει σε κινηματογραφικές ταινίες, ενώ έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις στην Αθήνα, Ρώμη, Βαλένθια και Παρίσι. Πρόσφατα σκηνοθέτησε το «Γάμο» του Γκόγκολ και «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» σε όπερα για την Κομεντί Φρανσέζ.

«Ο Μπουτζάτι στην Ελλάδα είναι κυρίως γνωστός από το έργο του «Η Έρημος των Ταρτάρων», ένα έργο που έχει διαβαστεί κι αγαπηθεί πολύ σ’ όλη την Ευρώπη» συνεχίζει η σκηνοθέτις. «Δεν έχουν μεταφραστεί αρκετά έργα του στα ελληνικά. Διάβασα όλες τις διηγήσεις του στη γαλλική γλώσσα και επέλεξα μια ποικιλία από αυτές ως πηγή έμπνευσης. Μαζί με την Katia Flouest Sell, φίλη και δραματουργό, τις προσαρμόσαμε για να γράψουμε μια βάση για ένα θεατρικό και με τον Κώστα Φιλίππογλου αναδιατάξαμε κάποιες από τις ιστορίες πριν ξεκινήσουμε τις πρόβες».

Μια νεαρή κοπέλα, η Μάρτα, στέκεται στην κορυφή ενός ουρανοξύστη και ατενίζει την απίστευτη κοσμοσυρροή στην πόλη, που φαντάζει πανέμορφη στο νυχτερινό φως. Γέρνει πάνω στο κιγκλίδωμα και αφήνεται στο κενό. Χωρίς να το καταλάβει, δραπετεύει από τους νόμους αυτού του κόσμου, του χρόνου και της βαρύτητας.

«Η Μάρτα είναι ο σύνδεσμός μας με όλες τις ιστορίες που έχω επιλέξει. Είναι μια νεαρή κοπέλα γεμάτη ενέργεια και φιλοδοξία. Ονειρεύεται μεγαλοπρέπεια και δόξα, αγάπη και περιπέτεια. Στέκεται πάνω από έναν ουρανοξύστη και οι πνεύμονές της φουσκώνουν από έναν αέρα γεμάτο υποσχέσεις. Κοιτάζει προς τα κάτω την πόλη και ξέρει ότι κάτω εκεί την περιμένει η πραγματική ζωή, η μεγάλη ευκαιρία, το μεγάλο γεγονός. Όμως πόσο καιρό θα της πάρει για να φτάσει εκεί; Κατά τη διάρκεια της πτώσης, η Μάρτα έχει πολλές συναντήσεις με ανθρώπους από διαφορετικούς ορόφους του ουρανοξύστη. Αλλά είναι σε τέτοια βιασύνη και ακόμα κι αν είναι προσκεκλημένη, όπως για παράδειγμα σε ένα πάρτι, δεν μένει. Αναρωτιέμαι “Πώς κάποιος πέφτει με χαρά στην ηλικία των δεκαεννέα;». Είναι δύσκολο να περιγράψω μια σκηνή, επειδή όλο το έργο διαδραματίζεται μέσω εικόνων και αλλαγών του ρυθμού, όπως μια πραγματική πτώση. Αν και η ιστορία του κοριτσιού που πέφτει, ακούγεται και είναι σοβαρή, χρησιμοποιούμε το δικό μας σώμα και πολύ χιούμορ για να αφηγηθούμε αυτή την πτώση».

Ταυτότητα παράστασης

«Το κορίτσι που πέφτει, πέφτει, πέφτει»

Εθνικό Θέατρο – Rex – Σκηνή Κοτοπούλη (Πανεπιστήμιου 48, τηλ. 210-3301.881). 5 και 6/ 7 στις 21.00.

Βασισμένο σε μια ιδέα της Λίλο Μπάουρ και της Katia Flouest Sell

Σκηνοθεσία: Λίλο Μπάουρ

Δραματουργία: Λίλο Μπάουρ, Κώστας Φιλίππογλου

Σκηνικά-κοστούμια: Όλγα Μπρούμα

Μουσική: Daniel Freitag

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Σερεμέτη

Παίζουν: Μαρία Καλλιμάνη, Κώστας Φιλίππογλου, Γιώργος Συμεωνίδης, Εριφύλη Στεφανίδου, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Τάσος Δημητρόπουλος, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Θάνος Λέκκας, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη.