Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, στην Ελβετία, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, το πρωί της Τρίτης.

Προσερχόμενος στην αίθουσα που διεξάγεται η διάσκεψη και ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τη χθεσινή ημέρα των συνομιλιών, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι ομολόγησαν, μέσα από επίπονη συζήτηση, οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών για τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε στον έλληνα ομόλογό του πως η Τουρκία επιθυμεί τη διατήρηση των επεμβατικών δικαιωμάτων της στην Κύπρο, και πως δεν αποκλείεται στο μέλλον να τα χρησιμοποιήσει.

Οι συνομιλίες στη Διάσκεψη για το Κυπριακό συνεχίζονται για έβδομη ημέρα και δεύτερη σε επίπεδο διαπραγμάτευσης για το κρίσιμο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Επισήμως, μέχρι στιγμής το μοναδικό που έχει γίνει γνωστό είναι το ενδεχόμενο της επιστροφής του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, την προσεχή Πέμπτη. Κατά τα λοιπά όλες οι πλευρές αποφεύγουν να προβούν σε δηλώσεις.

Ωστόσο, δυσφορία προκάλεσε τη Δευτέρα δηκτικό σχόλιο του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το περιεχόμενο των προτάσεων που κατέθεσαν οι Ελληνοκύπριοι, το οποίο απαντήθηκε δεόντως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα των στιγμών» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζοντας: «Ενδεχομένως επιθυμούν άλλες σκοπιμότητες, ενδεχομένως να βρίσκονται σε δύσκολη θέση και προβαίνουν σε δηλώσεις οι οποίες σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση πραγμάτων. Επειδή μας παρακολουθεί ο κυπριακός λαός που πραγματικά ενδιαφέρεται να υπάρξει αποτέλεσμα στις συζητήσεις εδώ στην Ελβετία, θα καλέσω τον υπουργό Εξωτερικών να μιλήσει δημόσια για την τουρκική πρόταση. Να δώσει στη δημοσιότητα, να περιγράψει την τουρκική πρόταση όπως έχει υποβληθεί στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων».

Μοναδική ένδειξη του περιεχομένου και του κλίματος που επικράτησε στη πενταμερή διάσκεψη για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, αργά χθες το βράδυ, ήταν η φράση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη: «Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι είναι όλα όπως τα θέλαμε».