Ενα πολύχρωμο ανθρώπινο παζλ πλημμύρισε την Πλατεία Μιαούλη στην Ερμούπολη Σύρου απογειώνοντας το απόλυτο μπασκετικό event και αποθεώνοντας ορισμένους από τους σπουδαιότερους σταρ στην ιστορία του αθλήματος. Το νησί των Κυκλάδων βούλιαξε από χιλιάδες ταξιδιώτες, που συνδύασαν διακοπές και μπάσκετ και έγιναν αυτόπτες μάρτυρες σπάνιων στιγμών με ανατρεπτικούς πρωταγωνιστές. Το σημαντικότερο είναι ότι το 2ο LG AegeanBall Festival 2017 μεταδόθηκε τηλεοπτικά στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στο Ισραήλ και στη Σερβία, ενώ το summer basketball τείνει να γίνει θεσμός και οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι στα άμεσα σχέδιά τους είναι η μετακίνηση της γιορτής στη γειτονική Τουρκία.

Γκεστ σταρ της χθεσινής ημέρας (των τελικών) ο «σοφός» του ευρωπαϊκού μπάσκετ Ντούσαν Ιβκοβιτς και ο Euroleague legend Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος βραβεύθηκε από τον παλαίμαχο προπονητή. Ο Ντούντα μάλιστα είχε τρομερά κέφια και όταν αντίκρισε τον διαιτητή Αλέκο Ψαριανό θυμήθηκε την προ εξαετίας δήλωσή του ότι «αυτός ο διαιτητής είχε στο χέρι του γύψο και έδινε συνέχεια την μπάλα στον Παναθηναϊκό», αντάλλαξε μαζί του αστεία («έκανα σωστή διάγνωση τότε») και ξέσπασε σε γέλια, όταν ο διαιτητής του είπε ότι η αποθεραπεία στο χέρι πήγε πάρα πολύ καλά και συνεχίζει να διευθύνει ντέρμπι Αιωνίων.

Στην Ερμούπολη επιβεβαιώθηκαν και μεταγραφικά σενάρια, καθώς ο Ιβκοβιτς αποκάλυψε ότι έγινε… σερβικό κονκλάβιο («Ο Ζέλικο τον ήθελε πολύ. Εγώ πίστευα ότι ένας χρόνος στην Ευρώπη δεν θα του έκανε κακό, αλλά είναι έτοιμος για να πάει στον Ντίβατς και τον Στογιάκοβιτς») για τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος αφίχθη στο νησί με ελικόπτερο και πλέον προβάρει τη φανέλα των Σακραμέντο Κινγκς. Ο Γιάννης Μπουρούσης αρνήθηκε να σχολιάσει τη φημολογούμενη διαφαινόμενη αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος απέκτησε στη θέση του τον ομογενή Ζακ Ογκαστ και τον Ιαν Βουγιούκα, που συμμετείχε στο 2ο LG AegeanBall Festival 2017.

«Δεν ήρθαμε εδώ για αυτά. Ηρθαμε για τον Πρίντεζη» σχολίασε ο διεθνής σέντερ, ο οποίος είχε την πιο προικισμένη ομάδα με συμπαίκτες τους πρωταθλητές Ευρώπης Σλούκα και Μπογκντάνοβιτς, καθώς και τον Διαμαντίδη, αλλά το τρόπαιο κατέκτησαν οι Pap Brothers Κώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παπαπέτρου και Βασίλης Καββαδάς, οι οποίοι νίκησαν (11-9) τους Syros Warriors του οικοδεσπότη Γιώργου Πρίντεζη και των Κάιλ Χάινς, Εβίνας Μάλτση και Βαγγέλη Σακελλαρίου. Αν έλειπε και το επεισόδιο Καββαδά – Αγραβάνη, θα ήταν όλα τέλεια σε μια διοργάνωση που είχε τα πάντα: αγάπη για το παιχνίδι, φάσεις που έγιναν viral (η ντρίμπλα του Μπογκντάνοβιτς στον Παπανικολάου) και διεθνή προβολή της Σύρου και του ελληνικού τουρισμού.