Το Συνέδριο του 1996 ήταν καθοριστικός σταθμός στην πορεία όχι μόνο της παράταξης, αλλά και της χώρας.

Οι πολίτες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον –μια και μεταδόθηκε από την τηλεόραση –την έντονη αλλά καθαρά πολιτική αντιπαράθεση, μεταξύ των δύο εναλλακτικών προτάσεων για την πορεία της παράταξης, αντιπαράθεση που εκφράστηκε με τις δύο υποψηφιότητες για την Προεδρία του Κινήματος.

Παρά το φορτισμένο κλίμα και τη συγκίνηση από τον πρόσφατο θάνατο του ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου, οι υποδειγματικά δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, εξασφάλισαν την ενότητα του χώρου.

Η νίκη του Κώστα Σημίτη ήταν ένα μεγάλο θετικό και δημιουργικό μήνυμα προς την κοινωνία. Ανοιξε τον δρόμο για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και για τη δημιουργική διακυβέρνηση του τόπου.

Συσπείρωσε στην προοπτική του εκσυγχρονισμού, της αλλαγής της χώρας και στον στόχο της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης, ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις και δημιούργησε το ρεύμα πλειοψηφίας που έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν οι στόχοι πράξη. Στράτευσε ανθρώπους του ευρύτερου προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου, που δεν ανήκαν «στενά» στο ΠΑΣΟΚ. Το σύνθημα «μπορούμε να ελπίζουμε ξανά» έδωσε αισιοδοξία και δύναμη για τη συνέχεια…

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας είναι υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ