Διαιρεμένη όσον αφορά το Brexit και με τη κοινοβουλευτική υποστήριξη των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας την οποία εξασφάλισε στο παρά ένα, η εύθραυστη κυβέρνηση της Τερίζα Μέι καλείται να περάσει την Πέμπτη το πρώτο σημαντικό τεστ: την ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Τρεις εβδομάδες μετά τις ατυχείς βουλευτικές εκλογές, η βρετανίδα πρωθυπουργός περιμένει με ανησυχία την ετυμηγορία των βουλευτών στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το βράδυ, αφού αντιμετωπίζει αμφισβήτηση και στις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος.

Η επικεφαλής των Τόρις αντιστάθηκε σε σειρά εκκλήσεων για να υποβάλει την παραίτησή της μετά τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, τις οποίες κήρυξε πρόωρα, βέβαιη ότι θα ενισχύσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, για να καταλήξει να χάσει την αυτοδυναμία.

Ωστόσο, τα βρετανικά μέσα συνεχίζουν να την αντιμετωπίζουν ως πρωθυπουργό με αναστολή και κάνουν προβλέψεις για τους μήνες ή και εβδομάδες που της απομένουν στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Το μέλλον της Μέι μπορεί να αποφασιστεί ακόμη και σήμερα, εάν η κυβέρνησή της δεν επιτύχει τη επικύρωση του νομοθετικού της προγράμματος που είναι επικεντρωμένο στο Brexit.

Ο κίνδυνος είναι πραγματικός, αφού το Συντηρητικό Κόμμα δεν διαθέτει πλέον παρά 317 έδρες στην 650μελή Βουλή των Κοινοτήτων και ήδη ετοιμοπόλεμος, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν έχει δηλώσει έτοιμος μαζί με τους 262 βουλευτές του να σχηματίσει δική του κυβέρνηση σε περίπτωση που η κυβέρνηση Μέι δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία στην οποία κατέληξε τη Δευτέρα το Συντηρητικό Κόμμα με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας κανονικά θα επιτρέψει στην Τερίζα Μέι να αποφύγει τα χειρότερα, αφού οι 10 Ενωτικοί βουλευτές δεσμεύτηκαν να υποστηρίζουν την κυβέρνησή της στις σημαντικές ψηφοφορίες σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση επιπλέον ενός δισεκατομμυρίου λιρών προς το Μπέλφαστ.

Αμφισβητούμενη στρατηγική

Μακροπρόθεσμα, η Τερίζα Μέι δεν είναι ασφαλής απέναντι σε μία ανταρσία στο εσωτερικό του κόμματός της, κυρίως για το Brexit, έναν φάκελο που διχάζει ευρωσκεπτικιστές και φιλοευρωπαίους.

Φαραωνικό σχέδιο που θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα απασχολημένους τους βουλευτές, το Brexit κατατρώει εκ των έσω τον κυβερνητικό οδικό χάρτη.

Οι πρώτες προτάσεις της Μέι σχετικά με το μέλλον των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έγιναν δεκτές με ψυχρότητα από τις Βρυξέλλες και προοιωνίζονται δριμείες διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Πέρα από τις διαφωνίες με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, ολόκληρη η στρατηγική της Τερίζα Μέι για ένα «σκληρό» Brexit, που περιλαμβάνει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά, τίθεται υπό αμφισβήτηση μετά το φιάσκο των βουλευτικών εκλογών.

Οι εκκλήσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης πληθύνονται, με τενόρο τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, για τον οποίο πριν από τις εκλογές κυκλοφορούσαν φήμες ότι θα απομακρυνθεί από την θέση του, για να παραμείνει μετά το εκλογικό φιάσκο και να αναδειχθεί σε σύμβολο της υποχώρησης του ηγετικού κύρους της πρωθυπουργού.