Τη συνέχιση της απεργίας τους τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, παρά την εκρηκτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα και τους κινδύνους για την υγεία χιλιάδων ανθρώπων, αποφάσισαν τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ το απόγευμα της Τρίτης.

Την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ  δεν την ικανοποίησε η νέα βελτιωμένη πρόταση του Πρωθυπουργού κατά τη συνάντησή που είχαν μαζί τους το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι, συνεχίζονται οι αποκλεισμοί στα αμαξοστάσια των δήμων και οι αποκλεισμοί στους ΧΥΤΑ, ενώ θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη 24ωρη πανελλαδική απεργία την προσεχή Πέμπτη, οπότε θα επανακαθοριστεί η περαιτέρω στάση της Ομοσπονδίας.

Στη διάρκεια της συνάντησης στο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου τέσσερις προτάσεις, οι οποίες και θα ενσωματωθούν άμεσα στη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, αυτές προβλέπουν ότι:

1. Βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

2. Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

3. Οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, αποτελούν τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

4. Η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

«Νομίζω ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε» δήλωσε (στον Real Fm), αμέσως μετά τη συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, o υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Ηδη, πάντως, συνεργεία του δήμου Αιγάλεω ξεκίνησαν εντατικά την Τρίτη την αποκομιδή των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Το πρωί, κατά την προσέλευση της αντιπροσωπείας των εργαζομένων στο Μαξίμου, σημειώθηκε μικροένταση επί της Ηρώδου Αττικού, όταν μέλη της Ομοσπονδίας επιχείρησαν να σηκώσουν πανό και να κατευθυνθούν προς το Μαξίμου, αλλά απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.


Στο μεταξύ, ειδική μέριμνα για τους συμβασιούχους - παρατασιούχους προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τις μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων.

Η τροπολογία συμπεριλήφθηκε στο αθλητικό νομοσχέδιο και εισάγεται την Τρίτη στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση για συμμετοχή των συμβασιούχων αυτών στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα και συγκεκριμένα η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. Επίσης αυξάνονται κατά 5 έτη (από 45 σε 50) τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, οι δήμοι επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας ή εάν συστήσουν νέες οργανικές θέσεις, μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους αυτούς, για τους επόμενους μήνες και όχι πέρα από τις 31 Μαρτίου 2018.

Επιπλέον, η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου τα οργανογράμματά τους ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στην καθαριότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.

Η συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ απέβη άκαρπη.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας κατηγόρησε τον υπουργό ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του για την ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας των δήμων και ζήτησε συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό, ενώ κάλεσε τους συμβασιούχους στη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την προσεχή Πέμπτη.

Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να ενσωματωθεί οποιαδήποτε πρόταση βελτιώνει τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου, ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και για την υγεία του κόσμου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από