Δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών διεξάγεται την Κυριακή σε περισσότερους από εκατό δήμους της Ιταλίας και στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν περισσότεροι από 4 εκατ. πολίτες. Από τις σημαντικότερες πόλεις που ανανεώνουν τα δημοτικά τους συμβούλια είναι η Γένοβα, το Κόμο, η Λούκκα, η Λα Σπέτσια, η Πάδοβα και ο Τάραντας.

Σχεδόν σε όλα τα αστικά κέντρα, όπου έχουν στηθεί οι κάλπες, οι κάτοικοι θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στον υποψήφιο της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς.

Κύρια στοιχεία που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα, είναι η αποχή και η στάση των ψηφοφόρων του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Στον πρώτο γύρο, τα αποτελέσματα του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο ήταν απογοητευτικά, καθώς αποκλείστηκαν οι υποψήφιοί του. Ο ίδιος δεν έχει δώσει καμία οδηγία στους υποστηρικτές του.

Η κεντροδεξιά, πάντως, η οποία στον πρώτο γύρο εξασφάλισε προβάδισμα, ευελπιστεί να κατακτήσει δέκα περίπου πρωτεύουσες νομών σε σύνολο είκοσι δύο.

Ο τέως πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι -νυν επικεφαλής της κεντροαριστεράς- αποφάσισε, πάντως, να μην πάρει ενεργά μέρος στην προεκλογική περίοδο των τελευταίων εβδομάδων, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, ήταν σαφώς πολύ δραστήριοι.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 12 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος).