Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εξαναγκάσει κανέναν πολίτη κράτους–μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εγκαταλείψει τη χώρα έπειτα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Brexit, διαβεβαίωσε την Πέμπτη τους ευρωπαίους ομολόγους της η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με βρετανική κυβερνητική πηγή.

Εντούτοις, η βρετανίδα πρωθυπουργός προειδοποίησε τους αρχηγούς των 27 κρατών μελών ότι απορρίπτει κάθε δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) στην επίλυση των διαφορών για τα δικαιώματα των πολιτών της Ενωσης μετά το Brexit.

Μόνο τα «πλέον αξιοσέβαστα δικαστήριά μας» θα είναι σε θέση να εκδικάσουν αυτές τις υποθέσεις, ανέφερε η πηγή.

«Σε κανέναν ευρωπαίο πολίτη που διαμένει αυτήν τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα του επιβληθεί δια νόμου να φύγει από τη χώρα όταν αυτή αποχωρήσει από την ΕΕ», ανέφερε η πηγή.

Και πρόσθεσε ότι η Μέι εξέφρασε «την ξεκάθαρη δέσμευσή της» σε αυτό το θέμα, έπειτα από την παρουσίαση των βρετανικών προτάσεων το βράδυ της Πέμπτης σε αυτό το ακανθώδες θέμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τουλάχιστον ένα εκατομμύριο βρετανοί πολίτες στα κράτη-μέλη της Ενωσης.