Δύο νεκροί κι ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός από την πτώση ψεκαστικού μονοκινητήριου ελικοπτέρου το πρωί της Παρασκευής, από άγνωστη αιτία, στον υγροβιότοπο του Σχοινιά Μαραθώνα, στη βορειοανατολική Αττική.

Ενας από τους τρεις επιβαίνοντες, ένας 22χρονος, απεγκλωβίστηκε από πολίτες τραυματισμένος, ενώ οι πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο (27 με εννέα οχήματα) ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις τους τους άλλους δύο.

Πρόκειται για τον 55χρονο χειριστή του ελικοπτέρου (τον Δ. Π.),συνταξιούχο πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας που λειτουργούσε εταιρεία ενοικίασης ελικοπτέρων με έδρα στον Πειραιά,και τον φύλακα του υγροβιότοπου του Σχοινιά, πατέρα ενός ανήλικου αγοριού.

Οπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για ιδιωτικό ελικόπτερο, που πετούσε χαμηλά και κατέληξε ημιβυθμισμένο στο έλος της περιοχής, πιθανότατα από πρόσκρουσή του σε καλώδια της ΔΕΗ. Ηταν μισθωμένο από την Περιφέρεια Αττικής, για ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Μιλώντας στα nea.gr, oαντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, είπε ότι το ελικόπτερο, πριν καταπέσει,χτύπησε κι έκοψε καλώδια ρεύματος, που είναι εμφανώς πεσμένα στο έδαφος. Οπως σημείωσε,όταν τελείωσε ο αεροψεκασμός, ο χειριστής πήρε μαζί του στο ελικόπτερο δύο πολίτες, τον 22χρονο φοιτητή,που έκανε την πρακτική του στη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής,και τον φύλακα, για να πετάξουν πάνω από την περιοχή.

Ο τραυματίας (ο Ε. Δ.) και οι σοροί των δύο άτυχων ανδρών μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ. Οπως έγινε γνωστό, ο 22χρονος, που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, φέρει κατάγματα στα πλευρά και την ωμοπλάτη, καθώς και θλάσεις.

Σε ζωντανή μετάδοση η μοιραία πτήση!

Την ίδια ώρα, βίντεο με την τελευταία πτήση του μοιραίου ψεκαστικού ελικοπτέρου βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ένας εκ των θυμάτων, ο φύλακας του υγροβιότοπου, Χριστόφορος – Αλέξανδρος Βουλγαρέλης,μετέδωσε live με το κινητό του τη διαδρομή του ελικοπτέρου, λίγο πριν αυτό βρει και χτυπήσει στα καλώδια.

Τραγική ειρωνεία και η λεζάντα «Ελεγχος βάρδιας από ψηλά» για το βίντεο που ανέβαζε…

Φως στα ακριβή αίτια της τραγωδίας αναμένεται να ρίξει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Την άμεση διερεύνησή τους ζήτησε, μέσωtwitter, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Τα αίτια του δυστυχήματος θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος από τις αρμόδιες αρχές» αναφέρει με τη σειρά του το ΠΑΣΟΚ, που εκφράζει βαθύτατη θλίψη και απευθύνει συλλυπητήρια για τον θάνατο δύο εκ των επιβαινόντων.

«Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου» αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά της και η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Βαθιά οδύνη για το τραγικό συμβάν εκφράζει με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής. Οπως σημειώνει, «το μοιραίο ψεκαστικό ελικόπτερο είχε ολοκληρώσει τον αεροψεκασμό στο πλαίσιο των δράσεων κουνουποκτονίας στον Σχοινιά. Για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, το ελικόπτερο κατέπεσε σε βαλτώδες τμήμα του υδροβιότοπου».