Η ματιά της documenta 14 είναι γυροσκοπική. Εντοπίζει, αναδεικνύει, εκμηδενίζει αποστάσεις και φέρνει κοντά πολιτισμούς από εκ διαμέτρου αντίθετες γεωγραφικά χώρες και από διαφορετικές ηπείρους. Μέσα από αυτό το πρίσμα συστήνει στο αθηναϊκό κοινό και τους διεθνείς επισκέπτες του θεσμού τον Χοακίν Ορεγιάνα Μεχία, σημαντικό λατινοαμερικανό συνθέτη της εποχής μας.

Ο συνθέτης από τη Γουατεμάλα που αρέσκεται στους μουσικούς πειραματισμούς, με ρίζες στην παράδοση και την ιστορία της χώρας του, συμμετέχει στο μουσικό πρόγραμμα της έκθεσης στην Αθήνα, με το έργο «Συμφωνία από τον Τρίτο Κόσμο» (Sinfonia desde el Tercer Mundo) που συνέθεσε με αφορμή την πρόσκληση της documenta 14. «Τα περισσότερα, εάν όχι όλα, από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα μου πηγάζουν από ένα είδος τριτοκοσμικής κοινωνικής συνθήκης. Ως εκ τούτου, η Συμφωνία από τον Τρίτο Κόσμο συνοψίζει αυτή τη μουσική και ιδεολογική προοπτική, εμποτίζοντάς την και με άλλα στοιχεία. Στην ιστορία της Συμφωνίας από τον Τρίτο Κόσμο, ένας συνθέτης που ονομάζεται Εουχένιο Μπόρχα (Eugenio Borja) θέτει ως στόχο να δημιουργήσει τον ήχο της πείνας… Το μουσικό σώμα του έργου φέρνει στο φως κάποια απομεινάρια κρεολών, αυτόχθονων, γηγενών [φωνών], αντιτάσσοντας ηχητικές υφές που αντανακλούν τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στη Γουατεμάλα από τις δυνάμεις καταστολής των εξεγέρσεων ενάντια στους αυτόχθονες πληθυσμούς και τους μιγάδες της ισοπεδωμένης επαρχίας», δίνει σαν σε ακτινοσκόπηση τον κορμό του έργου ο συνθέτης.

Στη μουσική διεύθυνση, ο Χούλιο Σέσαρ Σάντος Κάμπος (Julio César Santos Campos), ένας από τους διασημότερους αρχιμουσικούς της Γουατεμάλας με αξιόλογο παιδαγωγικό έργο στη χώρα του. Στη συναυλία επίσης παίρνουν μέρος η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, η Χορωδία της ΕΡΤ, η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Αθηνών Μικροί Μουσικοί καθώς και 5μελής ομάδα μουσικών παραδοσιακής μαρίμπα από τη Γουατεμάλα.

INFO

«Συμφωνία από τον Τρίτο Κόσμο» του Χοακίν Ορεγιάνα Μεχία, Τετάρτη 28 Ιουνίου στις 21.00, στο Μεγαρο Μουσικής Αθηνών ( Βας. Σοφίας & Κόκκαλη 1, τηλ. 210-7282.333). Εισιτήρια από 6,50 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ) έως 40 ευρώ.