Έκπληκτοι έμειναν οι αστυνομικοί από το θέαμα που αντίκρισαν όταν μπήκαν στο χώρο που υπήρχε πίσω από μία βιβλιοθήκη σε διαμέρισμα στο Μπουένος Αϊρες: μια τεράστια συλλογή από 75 αντικείμενα των ναζί.

Μεταξύ αυτών ένα άγαλμα του Χίτλερ, φακοί, ένα περίεργο αντικείμενο για τη μέτρηση του κεφαλιού, φωτογραφίες κλπ. Όλα σε πολύ καλή κατάσταση και κατασκευασμένα με μοναδική φινέτσα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υπουργός Εσωτερικών και Ασφάλειας Πατρίσια Μπούλριτς, είπε ότι τα αντικείμενα μάλλον μπήκαν στη χώρα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν δεκάδες υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Χίτλερ βρήκαν εκεί καταφύγιο για να γλιτώσουν τις διώξεις.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο Δρ Μένγκελε. Αρχικά μπήκε στην Αργεντινή και τελικά διέφυγε στην Παραγουάη. Επίσης στην Αργεντινή διέφυγε ο «εγκέφαλος» του Ολοκαυτώματος, Άντολφ Άιχμαν, ο οποίος όμως εντοπίστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Στο συγκεκριμένο διαμέρισμα στην περιοχή Μπεκάρ του Μπουένος Αϊρες βρέθηκαν επίσης και 38 μούμιες ζώων από την Αίγυπτο, αλλά και άλλα αντικείμενα από χώρες της Ασίας. Ένα άτομο συνελήφθη.

Η υπουργός δήλωσε ότι τα 75 αντικείμενα θα μεταφερθούν στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος.