Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν με δυνάμεις ασφαλείας στο Καράκας τη Δευτέρα σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων, διαλύοντας κάθε αμφιβολία για το αν εξακολουθεί να αντέχει το κίνημα αντίστασης μετά από σχεδόν δύο μήνες καθημερινών συγκρούσεων στους δρόμους.

Εφηβος σκοτώθηκε από πυρά στις τελευταίες διαδηλώσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 73 από τον Απρίλιο.

Περίπου 10.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους στο ανατολικό και εύπορο τμήμα του Καράκας. Αντιμέτωπη με κανόνια νερού και δακρυγόνα, πυκνή ομάδα διαδηλωτών πέταγε πέτρες, μολότοφ και πυροτεχνήματα πίσω από πρόχειρες ξύλινες ασπίδες.

«Ογδοηκοστή μέρα της αντίστασης, και ο λαός δεν έχει κουραστεί. Σήμερα είναι σαφές σε οποιονδήποτε ανησυχούσε για το ότι οι δρόμοι ηρέμησαν, πως αυτό δεν ισχύει», είπε ο Φρέντι Γκουεβάρα, βουλευτής του κόμματος Λαϊκή Θέληση.

Υπουργός Εσωτερικών: «Δυσανάλογη χρήση βίας»

Ο υπουργός Εσωτερικών Νέστορ Ρεβερόλ, αναφερόμενος στο τραγικό περιστατικό με τον έφηβο στο οποίο, όπως φαίνεται σε βίντεο, αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς πυροβολεί με πιστόλι, δήλωσε ότι υπήρξε «ανάρμοστη και δυσανάλογη χρήση βίας».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, σημείωσε ότι αρκετοί είχαν τραυματιστεί και ένας είχε σκοτωθεί. Γίνεται έρευνα για τους συμμετέχοντες αξιωματικούς, έγραψε, αλλά καταδίκασε τη χρήση βίας εκ μέρους των διαδηλωτών.

Ο δήμαρχος είπε ότι ο νεκρός ήταν 17 ετών και ονομαζόταν Φαμπιάν Ούρβινα, και σκοτώθηκε από σφαίρα στο στήθος. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και τουλάχιστον 27 τραυματίες.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ότι σύρει την πετρελαιοπαραγωγό χώρα προς τη δικτατορία καθυστερώντας τις εκλογές, φυλακίζοντας ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και ασκώντας πίεση για την αλλαγή του συντάγματος.

Οι αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές είναι εξοργισμένοι εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων, που έχει ως αποτέλεσμα και την κατακόρυφη αύξηση της θνησιμότητας παιδιών λόγω ασιτίας και ελλιπούς περίθαλψης.

«Δεν έχουμε φαγητό, δεν έχουμε περίθαλψη, δεν έχουμε μέλλον», είπε, φορώντας μάσκα για τα δακρυγόνα, διαδηλωτής που αρνήθηκε να αναφέρει το όνομά του. «Πώς είναι δυνατόν στα 19 μου χρόνια να βρίσκομαι εδώ και να πολεμάω;» συμπλήρωσε.