Ο τρόμος χτύπησε ξανά το Λονδίνο. Αυτή τη φορά, η «δυνάμει τρομοκρατική επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε αρχικά η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι έλαβε χώρα κοντά στο Κεντρικό Τζαμί, στο Φίνσμπουρι Παρκ. Ακολουθώντας την «πεπατημένη» πλέον του βαν, ένας 48χρονος άνδρας όρμησε πάνω σε πεζούς, παρασύροντας στον θάνατο έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους οκτώ, για να ακινητοποιηθεί τελικά από περαστικούς και να συλληφθεί.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ξημερώματα Δευτέρας, ένα φορτηγό ανέβηκε στο πεζοδρόμιο στη γνωστή Seven Sisters Road, στο Βόρειο Λονδίνο. Ο οδηγός ξεκίνησε την τρελή πορεία του πάνω σε πιστούς πέριξ του τεμένους, χτυπώντας ανυποψίαστους πεζούς που μιλούσαν ή απλώς στέκονταν.

«Ο κόσμος απλώς μιλούσε ή δεν έκανε τίποτα. Και ξαφνικά ήρθε καταπάνω μας. Ηταν πολύς κόσμος, Μας είπαν να φύγουμε αμέσως. Είχα πάθει σοκ. Υπήρχαν πτώματα γύρω μου. Ευτυχώς πήδηξα στο πλάι», εξηγεί κάτοικος της περιοχής.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η αστυνομία σήμανε κίνδυνο, κάνοντας λόγο για «μείζον περιστατικό» και βγάζοντας για μία ακόμη φορά τις ειδικές δυνάμεις στους δρόμους. Μερικές ώρες αργότερα, έγινε γνωστό ότι την έρευνα έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ενώ η Μέι συγκάλεσε συνεδρίαση της επιτροπής εθνικής ασφάλειας Cobra, τη Δευτέρα το πρωί.

«Σήμερα το πρωί, η χώρα μας ξύπνησε με την είδηση μίας ακόμη τρομοκρατικής επίθεσης στους δρόμους της πρωτεύουσάς μας: τη δεύτερη αυτόν τον μήνα και το ίδιο αρρωστημένη με τις προηγούμενες», τόνισε το μεσημέρι από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Απαντώντας στις επικρίσεις που είχαν αρχίσει να εκφράζονται από νωρίς περί διαφορετικής μεταχείρισης, επειδή αυτή τη φορά τα θύματα ήταν μουσουλμάνοι, η βρετανίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μία επίθεση που είχε στόχο για μία ακόμη φορά απλούς και αθώους ανθρώπους, αυτή τη φορά βρετανούς μουσουλμάνους που έφευγαν από το τζαμί μετά την προσευχή τους».

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη όλες τις λεπτομέρειες, όμως είναι σαφές ότι πρόκειται για εσκεμμένη επίθεση εις βάρος αθώων Λονδρέζων, πολύ από αυτούς είχαν μόλις τελειώσει την προσευχή τους κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού», επεσήμανε από την πλευρά του ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αφού ολοκλήρωσε την επίθεσή του, ο δράστης επιχείρησε να δραπετεύσει. Ανοιξε την πόρτα του λευκού βαν και άρχισε να τρέχει φωνάζοντας «θέλω να σκοτώσω μουσουλμάνους, θέλω να σκοτώσω όλους τους μουσουλμάνους». Περικυκλώθηκε όμως από τους περαστικούς, οι οποίοι κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν στο έδαφος μέχρι που συνελήφθη από την αστυνομία.

Αν και υπάρχουν αναφορές ότι εκτός από τον συλληφθέντα υπήρχαν δύο ακόμη δράστες, η αστυνομία δεν το επιβεβαιώνει, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο της έρευνας.

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης μόλις έχει συλληφθεί.

Το βαν με το οποίο φέρεται να έγινε η επίθεση.

Τραυματισμένη γυναίκα μεταφέρεται στο ασθενοφόρο.