Τα ερείπια που άφησε πίσω του ο σεισμός στον οικισμό της Βρίσας στη Λέσβο επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στην είσοδο του ρημαγμένου χωριού, τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε και ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μαζί με την Περιφερειάχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Στρατή Παράκοιλα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περπάτησε στα σοκάκια, διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής και συζήτησε με ειδικούς τεχνικούς που εργάζονται νυχθημερόν για την καταγραφή των ερειπωμένων σπιτιών.

Μετά τη συζήτηση που είχε με τον στρατιωτικό διοικητή Λέσβου, υποστράτηγο Σταύρο Τσερπέ, δήλωσε εντυπωσιασμένος για την ποιότητα και το μέγεθος του έργου που παρήξε ιδιαίτερα ο Στρατός από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ο σεισμός.

Στους λιγοστούς κατοίκους που μπαίνουν στα σπίτια τους συνοδευόμενοι από αστυνομικούς για να πάρουν ρούχα και αντικείμενα αξίας, ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε «υπομονή», ενώ σε όλους τους τόνους επανέλαβε την ανάγκη λήψης μέτρων ανακούφισής τους.

«Μετά το επικοινωνιακό κρετσέντο που είναι φυσιολογικό να υπάρξει, είναι ανάγκη να έχουμε μια συνεχή εγρήγορση στην κατεύθυνση της υλοποίησης συγκεκριμένων πραγμάτων σε όφελος των κατοίκων και του ξαναζωντανέματος του χωριού. Θα είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση, που όμως αξίζει τον κόπο να τη στηρίξουμε» σημείωσε.

Στη δήλωσή του, μετά την επίσκεψή του στην πληγείσα εκκλησία του χωριού -μνημείο του 18ου αιώνα, χαρακτηριστικό δείγμα λεσβιακής βασιλικής-, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω την τεράστια καταστροφή, την οποία έχει υποστεί αυτός ο πολύ όμορφος παραδοσιακός οικισμός. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια σε αυτές τις περιπτώσεις.Πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία, κατά την οποία πρώτα να καταγραφούν, με μεγάλη ταχύτητα, όλες οι ζημιές. Και στη συνέχεια, η οργανωμένη Πολιτεία και η Περιφέρεια να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους.

Να εκδοθούν τάχιστα οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, που θα καλύψουν οικονομικά όσους επλήγησαν. Να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξει επιδότηση ενοικίου και οι άνθρωποι αυτοί να βρουν μια προσωρινή στέγη. Να υπάρξει απαλλαγή, για δύο χρόνια, από τις φορολογικές υποχρεώσεις, που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ, για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια και την περιουσία τους. Και, βέβαια, το πιο δύσκολο έργο: Να δρομολογηθεί σταδιακά – και αφού έχουν προχωρήσει όλες οι επιστημονικές μελέτες – η δύσκολη και επίπονη διαδικασία ανακατασκευής αυτού του πολύ όμορφου χωριού».

Οπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η συμβολή και αρωγή της Πολιτείας δοκιμάζεται σε βάθος χρόνου. Και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις διαδικασίες σε βάθος χρόνου. Να σιγουρευτούμε ότι το πολύ όμορφο αυτό χωριό θα ξαναζήσει και δεν θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του».

«Είναι προσωπική δέσμευση, δική μου και της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα σκύψουμε με πολλή μεγάλη προσοχή πάνω σε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα» σημείωσε.

Μετά τη Βρισά και πριν αναχωρήσει από το νησί, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα χωριά της Επαρχίας Πλωμαρίου, που επίσης επλήγησαν από τον σεισμό.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφτεί το Αμύνταιο Φλώρινας, για να δει από κοντά το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε στην περιοχή η κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ και να ενημερωθεί για τις συνέπειές της στις τοπικές κοινωνίες, τη ΔΕΗ και την ενεργειακή ευστάθεια της χώρας.