Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος συνελήφθη στο σπίτι του τη Δευτέρα πριν από αντικυβερνητική διαδήλωση, καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο σε φυλάκιση 30 ημερών για την κατά συρροή παραβίαση του νόμου περί οργάνωσης δημοσίων συγκεντρώσεων, μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters.

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις. Πεντακόσια άτομα συνελήφθησαν στην Αγία Πετρούπολη, περισσότερες από διακόσιες συλλήψεις έγιναν στην πλατεία Πούσκιν της Μόσχας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 3.500 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση της Αγίας Πετρούπολης, η οποία δεν είχε λάβει έγκριση από την κυβέρνηση.

Στη Μόσχα, αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών αφού πρώτα τους κάλεσαν από τα μεγάφωνα να διαλυθούν.

Περίπου 1.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Πούσκιν προς το Κρεμλίνο, αλλά εμποδίστηκαν από οδοφράγματα της αστυνομίας που τοποθετήθηκαν στην οδό Τβερσκάγια, την κύρια εμπορική οδό της Μόσχας.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος διοργάνωσε τη διαδήλωση, συνελήφθη κοντά στην είσοδο του σπιτιού του, την ώρα που κατευθυνόταν προς το σημείο της συγκέντρωσης.

Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας του ηγέτη της αντιπολίτευσης να εμφανιστεί ως το αντίπαλον δέος του Πούτιν στις εκλογές του 2018.