Αντιμέτωπος με ερωτήσεις στη Γερουσία σχετικά με την αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, αλλά και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί νέων προεκλογικών συναντήσεων του με ρώσους αξιωματούχους θα βρεθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ήταν θερμός υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον προεκλογικό αγώνα του 2016 και είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που θα καταθέσει ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες. Η ακρόαση από την επιτροπή της Γερουσίας θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σάμερ, αλλά κι ο Δημοκρατικός Γερουσιαστικής Τζακ Ριντ ρωτήθηκαν σχετικά με το πως εμπλέκεται ο Σέσιονς στην αποπομπή του Κόμεϊ, αφού έχει αυτοεξαιρεθεί από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την Ρωσία.

«Υπάρχει μία ρεαλιστική και ταυτόχρονα τυπική ερώτηση για τη συμμετοχή που μπορεί να είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ριντ στην εκπομπή «Fox News Sunday».

Την οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση αρνείται η Ρωσία, ενώ ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του αρνείται κάθε περίπτωση προεκλογικής συνωμοσίας με την Μόσχα.

Ο Σέσιονς με επιστολή του, η οποία γνωστοποιήθηκε το Σάββατο, δήλωσε ότι θα εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής, προκειμένου να μιλήσει για θέματα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από την κατάθεση του Κόμεϊ την προηγούμενη εβδομάδα.

Αγνωστο εάν θα είναι δημόσια ή κεκλεισμένων των θυρών

Ο ίδιος δεν γνωστοποίησε εάν θα εμφανιστεί σε μία ανοιχτή ή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους ασκούν πιέσεις για μία δημόσια ακρόαση. Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν που είναι μέλος στην επιτροπή που έχει αρμοδιότητα για τον έλεγχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ζήτησε με επιστολή του προς το προεδρείο της επιτροπής την διεξαγωγή μιας ανοιχτής συνεδρίασης για την κατάθεση του Σέσιονς.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ανώνυμα ότι αρχικά το υπουργείο ανέμενε ότι η κατάθεση του Σέσιονς θα είναι απόρρητη. Ωστόσο, αργότερα δήλωσε ότι αρμόδιος για να αποφασίσει σχετικά είναι ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπουρ.

Από την άλλη μεριά, μία εκπρόσωπος του Σέσιονς δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν η ακρόαση θα είναι δημόσια. «Αυτή είναι μία ερώτηση, η οποία αφορά την επιτροπή», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, Σάρα Ισγκουρ Φλόρες.

Πυρά Τραμπ κατά Κόμεϊ

Η κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI, την προηγούμενη Πέμπτη προκάλεσε νέα ερωτηματικά αναφορικά με τις σχέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με ρώσους αξιωματούχους οι οποίοι διατηρούν δεσμούς με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μία ουσιαστική ερώτηση εντοπίζεται στο αν ο Σέσιονς είχε συναντήσεις που δεν έχουν γίνει γνωστές με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ ή άλλους ρώσους αξιωματούχους στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 ή μετά την ανάληψη της προεδρικής εξουσίας από τον Τραμπ.

Ο Σέσιονς αυτοεξαιρέθηκε από κάθε έρευνα σχετικά με τη Ρωσία τον περασμένο Μάρτιο, ενώ υποστήριξε ότι δεν διέπραξε κάποιο αδίκημα με το να μην δηλώσει ότι συναντήθηκε με τον ρώσο πρεσβευτή, το 2016.

Η κατάθεση του Κόμεϊ ενώπιον της επιτροπής που είναι αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες στην Γερουσία προκάλεσε τα προσβλητικά σχόλια του Τραμπ στο Twitter, χαρακτηρίζοντας τον «αναξιόπιστο που διαρρέει πληροφορίες» και «δειλό».

«Πιστεύω ότι οι διαρροές του Τζέιμς Κόμεϊ θα είναι κυρίαρχο θέμα για πολύ περισσότερο από όσο κάποιος θα μπορούσε να προβλέψει. Συνολικά παράνομο; Σκέτη δειλία!», έγραψε χθες ο Τραμπ στο Twitter.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι προσπάθησε να παρέμβει στην έρευνα, δηλώνοντας επίσης την βούλησή του να καταθέσει ενόρκως για τις συζητήσεις που είχε με τον Κόμεϊ.