Τα θλιβερά επεισόδια στο ΣΕΦ αμαύρωσαν έναν ακόμη τελικό Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού και φυσιολογικά το αγωνιστικό κομμάτι και η ανωτερότητα του Τριφυλλιού πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Οι Πράσινοι κατέκτησαν τον 35ο τίτλο πρωταθλητή Ελλάδας –και 60ό συνολικά στην ιστορία τους –επικρατώντας για τέταρτη φορά στην έδρα των Ερυθρολεύκων (1999, 2010, 2013, 2017) και δικαιούνται να αισθάνονται υπερηφάνεια, διότι μέσα σε ενάμιση μήνα κατάφεραν να ξαναγίνουν η ομάδα που είχαν οραματιστεί.

Σκαμπανεβάσματα. Για την ακρίβεια, η ομάδα που είχε οραματιστεί το περασμένο καλοκαίρι ο Αργύρης Πεδουλάκης με ένα πολύ αθλητικό ρόστερ, το οποίο στηριζόταν στο αμερικανικό στοιχείο. Η συνεργασία του προπονητή διεκόπη μετά τη συντριβή (88-63, στις 17/10/2016) στον αγώνα της κανονικής περιόδου στο ΣΕΦ και μερικές ημέρες αργότερα ανέλαβε στη θέση του ο Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος με απίστευτο ντεμαράζ οδήγησε τους Πράσινους στην τέταρτη θέση της Ευρωλίγκας. Ο αποκλεισμός όμως με «sweep» (3-0) από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, και κυρίως η διχοτόμηση της ομάδας με την υπόθεση πούλμαν, έφεραν τον Καταλανό ενώπιον μιας σοβαρής κρίσης που τελικά διαχειρίστηκε σωστά.

Το μπάσκετ που παρουσίασε ο Παναθηναϊκός στα μεγαλύτερα διαστήματα των τελικών και ειδικά στον τέταρτο και τον πέμπτο αγώνα αποδεικνύουν ότι ο κόουτς δούλεψε τόσο στο ψυχολογικό όσο και στο αγωνιστικό κομμάτι. Χάρη στο σχήμα με τους τρεις ψηλούς (Γκιστ, Σίνγκλετον, Γκάμπριελ) και με συνεχείς αλλαγές στην άμυνα, εκμηδένισε τα mismatch βραχυκυκλώνοντας την «pick ‘n’ roll» φιλοσοφία του Ολυμπιακού και ειδικά το παιχνίδι του Βασίλη Σπανούλη, που μονίμως έβλεπε μπροστά του ένα μεγάλο κορμί. Επιπροσθέτως, ο Τσάβι πιστώνεται την αύξηση του δείκτη σοβαρότητας του Μάικ Τζέιμς και σε συνδυασμό με τη δεδομένη ποιότητα των Νικ Καλάθη και Γιάννη Μπουρούση, την εκτελεστική δεινότητα του Κέι Σι Ρίβερς, την ωρίμαση του Νίκου Παππά και την άγνοια κινδύνου του Γκάμπριελ πρόσθεσε σημαντικά όπλα στη φαρέτρα του.

ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ. Οσο για την επόμενη ημέρα στο Τριφύλλι, ο Πασκουάλ εμφανίστηκε αινιγματικός στις δηλώσεις του, μολονότι δεσμεύεται με συμβόλαιο ώς το 2019. Στην Ελλάδα όμως έχει υποστεί απανωτά πολιτισμικά σοκ (τελικός Κυπέλλου, υπόθεση πούλμαν, επεισόδια στο ΣΕΦ) και θα σκεφτεί αρκετά για το μέλλον του. Από τους παίκτες του Τριφυλλιού θα πρέπει να θεωρούνται σίγουροι οι Καλάθης, Παππάς, Μπουρούσης και Ρίβερς. Οι τέσσερις που επέλεξαν το αεροπλάνο (Τζέιμς, Σίνγκλετον, Γκάμπριελ, Φώτσης) τίθενται εν αμφιβόλω. Ο Σίνγκλετον, μάλιστα, λέγεται ότι θα επιστρέψει στο ΝΒΑ. Το συμβόλαιο του Γκιστ εκπνέει και ο Φελντέιν που έχει συμβόλαιο δεν έχει σίγουρη θέση. Βέβαια, η κατάκτηση του τίτλου λειτουργεί συχνά κατευναστικά.