Τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου ετοιμάζεται να παρουσιάσει η Ιόλη Ανδρεάδη με τους συνεργάτες της, την Άνοιξη του 2018, σε θεατρική στέγη που αναμένεται να ανακοινωθεί.

«Μισάνθρωπος. Μια πολύ πικρή κωμωδία. Μια τραγικωμωδία: κωμωδία με στοιχεία τραγικά» λέει η σκηνοθέτρια. «Οι ήρωες καθρεφτίζουν μια εποχή γεμάτη υποκρισία. Και ο Μισάνθρωπος αποτελεί προϊόν κι αυτός της εποχής του, μια και σ’ αυτήν αντιδρά. Θέλοντας να ξεφύγει από τον άδικο και ψεύτη κόσμο, δίνει σ’ αυτόν (τον κόσμο) μεγαλύτερη αξία. Παίρνει τη ζωή πολύ στα σοβαρά. Χάνει το χιούμορ του κι ας πρωταγωνιστεί σε κωμωδία. Στο πλάι του, η γυναίκα-κόλασή του. Το αντίθετό του. Μια γυναίκα όμορφη πολύ, που της αρέσει το παιχνίδι και το φλερτ και το να μην ανήκει σε έναν άντρα. Όπως και στο Δον Ζουάν, η στάση της δεν αντικατοπτρίζει μόνο την ατέρμονη επιθυμία της να αρέσει, αλλά και μια ολόκληρη φιλοσοφική στάση. Όσο για τους άλλους χαρακτήρες, τέσσερις στη διασκευή μας, δυο άντρες και δυο γυναίκες, γεμάτοι ελαττώματα, προτερήματα, επιβιωτική δύναμη και χιούμορ: εκείνοι είναι οι ουσιαστικοί πρωταγωνιστές, μια που αναγκάζουν εκείνον να αποχωρήσει».

Μισάνθρωπος ο Μιλτιάδης Φιορέντζης ο οποίος έχει συνεργαστεί με την Ιόλη Ανδρεάδη στις παραστάσεις «Οικογένεια Τσέντσι» και «Young Lear», ενώ το ρόλο της γοητευτικής Σελιμέν καλείται να ερμηνεύσει η Βασιλική Τρουφάκου.

Μαζί τους σε ρόλο έκπληξη η Μελίνα Θεοχαρίδου, που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς για την ξεχωριστή της ερμηνεία στην παράσταση του έργου «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» τη σεζόν που μόλις τελείωσε.

Το έργο πρόκειται να ανέβει σε νέα μετάφραση Γιάγκου Ανδρεάδη και διασκευή της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη για έξι πρόσωπα. Το υπόλοιπο καστ αναμένεται να ανακοινωθεί. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου του 2018.

Η Ιόλη Ανδρεάδη έχει παρουσιάσει τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα τις παραστάσεις: «Αρτώ – Βαν Γκογκ / avec un pistolet» στο Θέατρο Σημείο, «Οικογένεια Τσέντσι» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, «Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού – μια παράσταση στο Αρχείο» στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, «Young Lear» στο Φεστιβάλ Αθηνών και «Το βασίλειο στης γης» στο Olvio. Το καλοκαίρι του 2017 θα ανεβάσει στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων τον «Ίωνα» του Ευριπίδη στο πλαίσιο του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 25 παραγωγές σε Αθήνα, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Βερολίνο, Ρώμη και Νέα Υόρκη. Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πλατφόρμας σκηνοθετών «World Wide Lab», η οποία δημιουργήθηκε στο Watermill Center του Bob Wilson το 2011 και της οποίας διετέλεσε Καλλιτεχνική Διευθύντρια το 2013 στη Νέα Υόρκη και το 2015 στη Σύρο.