Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία στη Γαλλία στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών με τον Εμανουέλ Μακρόν να προσδοκά σε απόλυτη πλειοψηφία των εδρών για την εφαρμογή του προεκλογικού του προγράμματος.

Χαμηλή πάντως η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι: είχε ψηφίσει μόλις το 19,22% των εγγεγραμμένων έναντι 21,06% το 2012.

Στα γαλλικά υπερπόντια εδάφη, όπου η ψηφοφορία διεξάγεται 24 ώρες νωρίτερα από τη μητροπολιτική Γαλλία, η συμμετοχή ήταν μειωμένη, με εξαίρεση το Σεν Πιερ και Μικελόν όπου η συμμετοχή ήταν αυξημένη.

Ο στόχος του Εμμανουέλ Μακρόν για μια απόλυτη πλειοψηφία φαίνεται ότι έχει όλες τις πιθανότητες να εκπληρωθεί, αφού όλες οι σφυγμομετρήσεις προβλέπουν μεγάλη νίκη, από 390 έως 427 έδρες (Ipsos Sopra Steria) στο σύνολο των 577 της Εθνοσυνέλευσης.

Για τη δεξιά των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του Κέντρου (UDI) οι προβλέψεις δίνουν από 95 έως 115 έδρες για το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) από 22 έως 32 έδρες.

Με δεδομένο το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και οι Ανυπότακτοι του Μελανσόν, δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσουν τις 15 έδρες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας, και αυτό παρ’ ότι αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια ψήφων.

Oι κάλπες άνοιξαν στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 21:00 (ώρα Ελλάδος).