Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στο Ιράν τα συλλυπητήρια του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τεχεράνη. «Απεχθής ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ο ιρανικός λαός απορρίπτει τέτοιες αμερικανικές εκδηλώσεις φιλίας» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ απαντώντας στο σχόλιο περί των χωρών «οι οποίες χρηματοδοτούν την τρομοκρατία και ρισκάρουν να πέσουν θύματα του κακού που αυτές οι ίδιες προωθούν».

Τα σχόλια του Τραμπ προκάλεσαν τόσο έντονη κριτική από τους Ιρανούς ώστε κάποιοι χρήστες ανακάλεσαν τις εκδηλώσεις υποστήριξης της κυβέρνησής τους και τις αγρυπνίες στο Ιράν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

«Οι Ιρανοί άναψαν κεράκια για εσάς στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Τους κλωτσήσατε όταν ήταν πεσμένοι. Επίπεδο», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Άλι Γκέζελμπας, ένας ιρανός αναλυτής επιχειρηματικών θεμάτων.

Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας αντιτείνουν ότι ο εχθρός τους στην περιοχή και στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, ευθύνεται για την χρηματοδότηση και την εξάπλωση του εξτρεμισμού που υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος.

Οι έξι δράστες των χθεσινών επιθέσεων ήταν Ιρανοί, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο γραμματέας του Ανωτάτου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας Ρεζά Σεϊφολαχί.

Οι βομβιστές αυτοκτονίας και οι ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον του κτιρίου του Κοινοβουλίου και του Μαυσωλείου του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην πρωτεύουσα. Ήταν οπλισμένοι με καραμπίνες και πιστόλια και τουλάχιστον δύο από αυτούς φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά και ανατινάχθηκαν, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Η αστυνομία συνέλαβε πέντε υπόπτους κοντά στην περιοχή όπου βρίσκεται το Μαυσωλείο.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει απειλήσει να εντείνει τη στρατολόγηση μελών του εντός του Ιράν και τον Μάρτιο είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο στην ιρανική γλώσσα με το οποίο απειλούσε να «κατακτήσει το Ιράν και να το επιστρέψει στο σουνιτικό μουσουλμανικό έθνος όπου ανήκε στο παρελθόν».

Οι σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους θεωρούν αποστάτες τους σιίτες Ιρανούς και η Τεχεράνη έχει μεγάλη συμμετοχή στη μάχη κατά της οργάνωσης σε Συρία και Ιράκ. Το Ιράν διαθέτει έναν ευμεγέθη σουνιτικό πληθυσμό στα σύνορά του με το Ιράκ και το Πακιστάν, απ’ όπου επιδιώκει να στρατολογεί μέλη το Ισλαμικό Κράτος.