Η Αίγυπτος κατέστησε σαφές τη Δευτέρα ότι θα φέρει σε πέρας το σχέδιό της για αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στη γειτονική Λιβύη, στους οποίους αποδίδει την ευθύνη για τη θανατηφόρα επίθεση σε βάρος αιγύπτιων χριστιανών την περασμένη εβδομάδα.

Αξιωματούχοι του λιβυκού στρατού είπαν ότι αιγυπτιακά μαχητικά αεροπλάνα επιτέθηκαν στη λιβυκή πόλη Ντέρνα τη Δευτέρα, συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν λίγες ώρες αφότου οπλισμένοι μασκοφόροι επιβιβάστηκαν σε οχήματα και οδήγησαν δεκάδες άτομα σε μοναστήρι στη νότια αιγυπτιακή περιφέρεια Μίνια την Παρασκευή, σκοτώνοντας 29 άτομα.

Μάρτυρας δήλωσε ότι μια από τις αεροπορικές επιθέσεις στόχευσε τη δυτική είσοδο της Ντέρνα, ενώ δύο άλλες την Νταρ αλ-Χάμαρ, στο νότιο τμήμα της πόλης.

«Οι αεροπορικές επιθέσεις είναι κοινές, του Λιβυκού Εθνικού Στρατού και του στρατού της Αιγύπτου», δήλωσε ο Αχμαντ Μεσμάρι, εκπρόσωπος για τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, το ανατολικό λιβυκό παράρτημα που έχει συμμαχήσει με την Αίγυπτο.

Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού, συνταγματάρχης Τάμερ αλ Ρέφαεϊ, είπε ότι όποιος σχεδιάζει τρομοκρατική βία εναντίον της Αιγύπτου δεν βρίσκεται εκτός εμβέλειας του στρατού.

Καταζητούν δυο άνδρες

«Οποιος χρηματοδοτεί την τρομοκρατία θα τιμωρηθεί, όπου και αν βρίσκεται», δήλωσε στην κρατική εφημερίδα Αχράμ και συμπλήρωσε ότι «δεν έχουμε ανακοινώσει τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των εκπαιδευτικών κέντρων τρομοκρατών».

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στην Αίγυπτο, την πιο πρόσφατη από σειρά επιθέσεων εναντίον της χριστιανικής μειονότητας στη χώρα.

Η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για τρεις βομβιστικές επιθέσεις κατά εκκλησιών από τον Δεκέμβριο στις οποίες έχουν σκοτωθεί πάνω από 70 άτομα.

Η επίσης κρατική εφημερίδα Ακμπαρ έγραψε ότι δύο άνδρες που ευθύνονται για τον σχεδιασμό της επίθεσης στη Μίνια εμπλέκονται και στις επιθέσεις κατά των εκκλησιών.

Οι δύο, που καταζητούνται, είχαν τη βοήθεια συνεργατών από τη Λιβύη που υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από