Τον αποτροπιασμό τους για την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, που στοίχισε τη ζωή 22 ανθρώπων, ανάμεσά τους και παιδιά, εκφράζει σύσσωμη η διεθνής πολιτική ηγεσία. Από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ έως τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, οι ηγέτες στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης στον βρετανικό λαό.

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Σήμερα θρηνούμε μαζί σας»

« Μου σπαράζει την καρδιά να σκέφτομαι ότι, για μία ακόμη φορά, η τρομοκρατία προσπάθησε να εμπνεύσει φόβο εκεί που έπρεπε να υπάρχει χαρά, να σπείρει τη διχόνοια εκεί όπου νέοι άνθρωποι και οικογένειες θα έπρεπε να γιορτάζουν μαζί», αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ.

«Σήμερα θρηνούμε μαζί σας. Αύριο θα εργαστούμε στο πλευρό σας εναντίον εκείνων που επιδιώκουν να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας. Αυτές οι άνανδρες επιθέσεις το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μας να εργασθούμε από κοινού για να νικήσουμε τους αυτουργούς τέτοιων άθλιων πράξεων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ υποσχέθηκε «υποστήριξη προς την βρετανική κυβέρνηση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Τραμπ: «Αθλιοι αποτυχημένοι» οι δράστες της επίθεσης

Τα συλλυπητήριά του στα θύματα της επίθεσης, πίσω από την οποία βρίσκονται «άθλιοι αποτυχημένοι», εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Μακρόν: «Ανανδρη τρομοκρατία με στόχο πολύ νέους ανθρώπους»

Τη βαθύτατη θλίψη του για την τρομοκρατική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο 22 ανθρώπων σε συναυλιακό χώρο στο Μάντσεστερ εξέφρασε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν θα μιλήσει εντός της ημέρας με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερίζα Μέι, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Με φρίκη και θλίψη ο κ. Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Δημοκρατίας, έμαθε την είδηση της αιματηρής επίθεσης κατά τη διάρκεια συναυλία στην Αρένα του Μάντσεστερ την περασμένη νύκτα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ καταδίκασε την «πιο άνανδρη τρομοκρατία» που έβαλε στόχο «ειδικά και εσκεμμένα» πολύ νέους ανθρώπους κατά τη διάρκεια συναυλίας, όπως στο Παρίσι εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, σε μία αναφορά στην επίθεση στο Μπατακλάν, τον Νοέμβριο 2015.

«Μπροστά σε αυτό το φρικιαστικό έγκλημα, θέλω να εκφράσω προς τους πολίτες του Μάντσεστερ και τον βρετανικό λαό την αλληλεγγύη του γαλλικού λαού και την παντοτινή του φιλία», δηλώνει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας κάλεσε τους γάλλους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ.

«Ζητώ από τους συμπολίτες μου να επιδείξουν ύψιστη επαγρύπνηση, απέναντι σε μία απειλή που είναι παρούσα όσο ποτέ πριν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού.

Μέρκελ: «Η Γερμανία στο πλευρό των Βρετανών»

Τη «θλίψη και τον αποτροπιασμό της» για την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ εξέφρασε και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

«Η Γερμανία είναι στο πλευρό των Βρετανών», ανέφερε η καγκελάριος σε ανακοίνωσή της. «Αυτή η τρομοκρατική επίθεση μόνο θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε με τους βρετανούς φίλους μας ενάντια σε αυτούς που διαπράττουν τόσο απάνθρωπες ενέργειες», πρόσθεσε.

Πούτιν: «Ετοιμη η Μόσχα να ενισχύσει τη συνεργασία της με το Λονδίνο»

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερίζα Μέι για την τρομοκρατική επίθεση εξέφρασε και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία της με το Λονδίνο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια» προς τη Μέι και «καταδίκασε έντονα το κυνικό και απάνθρωπο αυτό έγκλημα», επεσήμανε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι είναι «έτοιμος να ενισχύσει τη συνεργασία για θέματα αντιτρομοκρατίας με τους Βρετανούς μας εταίρους σε διμερές επίπεδο, όπως και στο πλαίσιο διεθνών προσπαθειών», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Αναστασιάδης: «Συλλυπητήρια για την αποτρόπαια επίθεση εναντίον αθώων»

Την επίθεση στο Μάντσεστερ καταδίκασε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος τα Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

«Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας για αυτή την αποτρόπαια επίθεση εναντίον αθώων. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους» έγραψε ο κύπριος πρόεδρος.

«Οι σκέψεις μου είναι στα θύματα», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Παρόμοιο μήνυμα συμπαράστασης μέσω Twitter έστειλε επίσης ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, αλλά και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ.