Για «σχέδιο απαξίωσης της Δημοκρατίας», κάνει λόγο σε δήλωσή του ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος με αφορμή την βιαιοπραγία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Κασιδιάρη κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Ν. Δένδια, επισημαίνει ότι πέραν της αυτονόητης καταδίκης των πρακτικών αυτών, πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά τα φαινόμενα που έχουν οδηγήσει στην έκπτωση των αρχών και των κανόνων του κοινοβουλευτισμού.

«Η καταδίκη του προπηλακισμού εις βάρος του κ. Ν. Δένδια, Κοιν. Εκπροσώπου της ΝΔ από βουλευτές της ΧΑ, είναι αυτονόητη, όπως και η επιβολή των προβλεπόμενων από τον Κανονισμό της Βουλής, κυρώσεων. Δεν πρέπει, όμως, να αγνοηθεί με την αφορμή αυτή και να συνεχιστεί εντός της Βουλής η εικόνα που δημιουργούν συνήθως χάριν δημοσιότητος, συγκεκριμένοι – ελάχιστοι – βουλευτές, γνωστοί και από τα “πορτοπαράθυρα” της τηλεόρασης», επισημαίνει ο κ. Κακλαμάνης.

Και συμπληρώνει: «Η εικόνα αυτή και η έκπτωση των κανόνων που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής για το νομοθετικό έργο και τον έλεγχο της κυβέρνησης, με ευθύνη της ίδιας, του Προεδρείου της Βουλής, αλλά και των κοινοβουλευτικών ομάδων και ατομικώς κάθε βουλευτή που ανέχονται αυτήν την απαράδεκτη για δημοκρατικό κοινοβούλιο κατάσταση, έχουν συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών “ελευθεριότητας” που διευκολύνει ποικιλοτρόπως (και με ωμή βία) τη μεταφορά εντός της Βουλής και εφαρμογή του, σήμερα από τη ΧΑ, αύριο από άλλα ακροδεξιά κόμματα που μαζί της ή σαν διάδοχοί της, του σχεδίου απαξίωσης της Δημοκρατίας που καλλιεργούν, ήδη, στην ελληνική κοινωνία».