Ενα υπερήφανο σκαρί που κοντεύει να φτάσει τα εκατό χρόνια συνεχίζει την περιπλάνησή του στα ύδατα του ελληνικού μπάσκετ. Το ευτυχές για το ιστορικό τμήμα του Πανιωνίου είναι ότι στους αγωνιστικούς χώρους κατέκτησε την πρώτη θέση στην Α2 και κλείνοντας τη διετή παρένθεση στα εθνικά πρωταθλήματα (Β’ Εθνική και Α2) σφράγισε το εισιτήριο της επιστροφής στη μεγάλη κατηγορία. Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη του νομίσματος, τα χρέη προγενέστερων διοικήσεων, η εκκαθάριση που άργησε πολύ να ξεκινήσει και ο αβέβαιος προορισμός, όπως το περιέγραψε προ ημερών ο βασικός χρηματοδότης κατά τη φετινή σεζόν Ιων Βαρουξάκης.

«Ξεκίνησα ένα ταξίδι χωρίς να έχει καθοριστεί το λιμάνι του προορισμού» υποστήριξε ο ισχυρός παράγοντας του Ιστορικού, ο οποίος πάντως με δικές του πράξεις και συμπεριφορές προκάλεσε κλυδωνισμούς σε ένα καράβι που, λόγω της παρουσίας ισχυρών προσωπικοτήτων και της εμπειρίας συγκεκριμένων ατόμων, αντιμετώπισε τις φουρτούνες και έπλευσε με ηρεμία προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α2. Οι περισσότεροι δεν ξεχνούν την αντίδραση του χρηματοδότη, όταν –όπως συνηθίζεται στα αποδυτήρια σε στιγμές ευφορίας –οι παίκτες του Πανιωνίου τραγούδησαν «πρόεδρε, δώσε ένα πριμ» μετά τη σπουδαία νίκη επί του Ηρακλή την έκτη αγωνιστική στο κλειστό της οδού Αρτάκης.

Σαφώς, θα υπάρχουν σίγουρα και ελαφρυντικά για να ερμηνεύσουν (και όχι να δικαιολογήσουν) την αντίδραση του Βαρουξάκη να αποχωρήσει από τα αποδυτήρια, να απειλήσει με πρόστιμο, που τελικά ονομάστηκε παρακράτηση μισού μισθού και να εξαφανιστεί για δύο μήνες. Εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, αλλά και έπειτα από οδυνηρές ήττες (Ιβανώφειο, Κερατσίνι, Χολαργός, Δαΐς), το αγωνιστικό τμήμα απέδειξε ότι διαθέτει τα αντισώματα για να διαχειριστεί κυρίως το ψυχολογικό σοκ και να συσπειρωθεί για την τελική ευθεία της ανόδου. «Συμφωνώ ότι αυτό ήταν κομβικό σημείο. Υπήρξαν, όμως, και άλλες στιγμές κατά τις οποίες ο Πανιώνιος απέδειξε ότι είναι ομάδα» θα πει ο αθλητικός διευθυντής Σταύρος Ελληνιάδης, ενώ ο προπονητής της ομάδας Νίκος Οικονόμου «φώτισε» μια άλλη δύσκολη στιγμή.

«Πέρασε πολύ μεγάλο διάστημα μέχρι να μάθουμε πώς είναι η ήττα και όταν μας ήρθαν δύο σερί ήττες σε δέκα ημέρες, εκεί ήταν ένα πολύ δύσκολο κομμάτι. Είχαμε όμως πίστη ότι θα τα καταφέρουμε. Για την επόμενη μέρα δεν μπορώ να απαντήσω εγώ. Μαζί με τα παιδιά βρεθήκαμε στον Πανιώνιο και έπρεπε να ανεβάσουμε την ομάδα στην Α1. Δεν έβαλα ποτέ στο μυαλό μου το κομμάτι της εκκαθάρισης. Ο δικός μας στόχος ήταν να πάρουμε την άνοδο» δήλωσε ο Οικονόμου. «Τώρα ας αναλάβουν δράση και ευθύνες οι εκκαθαριστές, οι παράγοντες (πρώην και νυν) και οι πιστωτές. Το βέβαιο είναι ότι το ελληνικό πρωτάθλημα χρειάζεται τον υγιή Πανιώνιο».