Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας έχει εκφράσει θέσεις που βρίσκουν τους γερμανούς συντηρητικούς κατηγορηματικά αντίθετους, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων (CDU/CSU) Μίχαελ Φουξ.

«Υπάρχει, για παράδειγμα, ένα σημείο, στο οποίο σίγουρα δεν θα συμφωνήσουμε. (…) Τα περίφημα ευρωομόλογα» είπε, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk (DLF).

«Πρόκειται επί της ουσίας για την κοινοτικοποίηση κρατικών ομολόγων και αυτό δεν το θέλουμε, διότι ο καθένας πρέπει να έχει την ευθύνη για τα ομόλογά του. Δεν θέλουμε να αναλάβουμε ως Γερμανία την ευθύνη για τρίτους. Σίγουρα δεν θα το κάνουμε. Αλλωστε δεν βοηθά και δεν πρόκειται να δώσει ώθηση στις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία» πρόσθεσε.

Oι γερμανοί χριστιανοδημοκράτες εναντιώνονται με τόσο σθένος στην έκδοση ευρωομολόγων διότι, όπως εξήγησε ο κ. Φουξ, «απλώς η ευθύνη θα βρίσκονταν πλέον στα χέρια όλων και όχι εκείνων των χωρών που δανείζονται. Και όταν υπάρχουν κοινοτικές εγγυήσεις είναι πολύ πιο εύκολο να πει κανείς, ας δανειστώ τώρα περισσότερα χρήματα. Θέλουμε να τηρούνται από όλους τα κριτήρια που δώσαμε στους εαυτούς μας και τα οποία, παρεμπιπτόντως, παραβίασαν πρώτες Γερμανία και Γαλλία υπό τους Σρέντερ και Σιράκ».

Στο στόχαστρο το 35ωρο

Αναφερόμενος στην πρόταση Μακρόν για κοινό υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, είπε πως χρειάζεται εξειδίκευση και συμπλήρωσε: «Πρόκειται απλώς για προτάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Τι θα φέρει ο ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών; Εάν μπορεί να επιβάλει μέτρα για να παραμένουν οι χώρες σε μεταρρυθμιστική τροχιά, τότε έχει καλώς. Αλλά εάν υπάρχει μόνο για να φέρει την κοινοτικοποίηση του χρέους, τότε αυτό δεν μας βοηθά».

Επίσης, άσκησε κριτική στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της Γαλλίας, λέγοντας ότι «η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αυτό το γνωρίζει ο καθένας. Το 35ωρο δεν είναι πλέον επίκαιρο στην Ευρώπη, πόσο μάλλον στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό θα πρέπει να το δει ο Μακρόν. Αλλά νομίζω ότι το γνωρίζει».
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα τον στηρίξει εφόσον δρομολογήσει σειρά μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει εξαγγείλει κατά την προεκλογική περίοδο:

«Εμείς φυσικά και θα τον στηρίξουμε στις μεταρρυθμιστικές του αυτές προσπάθειες. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι προς το συμφέρον μας να βελτιωθεί η κατάσταση στη Γαλλία, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά της διότι αυτό θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης εν γένει (…)», κατέληξε ο Μίχαελ Φουξ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από