Το Σάββατο στον Πειραιά θα κριθεί ο φετινός τίτλος στην Α1 υδατοσφαίρισης των γυναικών. Ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε απόψε 9-8 της Βουλιαγμένης στο Λαιμό, στον 4ο τελικό των πλέι-οφ, και ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2, ανακτώντας παράλληλα και το πλεονέκτημα έδρας. Εχοντας υπέρ τους και την ψυχολογία, αφού κατάφεραν να επιστρέψουν από το 0-2, οι «ερυθρόλευκες» είναι πλέον ξεκάθαρο φαβορί για να κατακτήσουν για τέταρτη διαδοχική χρονιά τον τίτλο.

Ο Ολυμπιακός έδειξε από την αρχή να παίρνει τον έλεγχο του αγώνα, με τη γνωστή κλειστή ζώνη στην άμυνα, την οποία ο ΝΟΒ μπορούσε να διασπάσει μόνο στην παίκτρια παραπάνω, και τη Μπιανκόνι να κάνει μεγάλο παιχνίδι στην επίθεση.

Με δύο γκολ της Ιταλίδας οι «ερυθρόλευκες» προηγήθηκαν 2-1 στο τέλος της πρώτης περιόδου (είχε ισοφαρίσει ενδιάμεσα η Ο΄Ντόνελ, με το πρώτο της τέρμα στη σειρά των τελικών) και στο δεύτερο οκτάλεπτο ξέφυγαν 3-1 με δύσκολο γκολ της Ασημάκη από τα 2μ. και 4-2 με τη Σμιτ από εξαιρετική ασίστ της Ασημάκη, ενώ το τρίτο προσωπικό γκολ της Μπιανκόνι διαμόρφωσε το 5-2.

Παρά την πρόωρη απώλεια της Μαργαρίτας Πλευρίτου, που συμπλήρωσε τρεις ποινές από τα μέσα της δεύτερης περιόδου, οι φιλοξενούμενες είχαν εξασφαλίσει ένα σημαντικό προβάδισμα, το οποίο έπρεπε να διαχειριστούν στο υπόλοιπο της αναμέτρησης. Η αδυναμία τους στην παίκτρια παραπάνω έδωσε κάποιες ευκαιρίες στη Βουλιαγμένη να μειώσει, αλλά η εμπειρία και η εμφανώς βελτιωμένη ψυχολογία των «ερυθρόλευκων» τις βοήθησε να βρουν λύσεις και να διατηρήσουν διαφορά 2-3 τερμάτων.

Το καταπληκτικό γκολ της Ελευθεριάδου από περίπου 9μ., στην εκπνοή της τρίτης περιόδου, ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 9-5, αλλά η Βουλιαγμένη δεν παραδόθηκε και μείωσε γρήγορα σε 9-7.

Μία εξαιρετική απόκρουση της Διαμαντοπούλου (με τη βοήθεια του δοκαριού) σε γυριστό της Ξενάκη και κάποιες επιπολαιότητες των γηπεδούχων κράτησαν για λίγο το σκορ αυτό, αλλά ο Ολυμπιακός δεν επεδίωκε καν να εκδηλώσεις επιθέσεις και είδε τη Χυδηριώτη να μειώνει σε παίκτρια παραπάνω, 1΄54΄΄ πριν τη λήξη, μετατρέποντας το τελευταίο δίλεπτο σε… θρίλερ.

Στο τέλος, το αποτέλεσμα καθορίστηκε εν πολλοίς από δύο διαιτητικές αποφάσεις. Στα 39΄΄ η Β. Διαμαντοπούλου κλέβει την μπάλα και προσπαθεί να φύγει στην κόντρα, η Ελευθεριάδου της την παίρνει καθαρά, αλλά οι διαιτητές δίνουν τάιμ-άουτ στη Βουλιαγμένη, αφότου είχε αλλάξει κατοχή η μπάλα.

Αυτό έδωσε το ΝΟΒ την ευκαιρία να κάνει επίθεση για να ισοφαρίσει, όμως η Τσουκαλά έχασε (μάλλον με φάουλ) τη μπάλα και οι παίκτριες του Ολυμπιακού «ροκάνισαν» το χρόον που απέμενε και κράτησαν τη νίκη.

Τα οκτάλεπτα: 1-2, 1-3, 3-4, 3-0

Η Βουλιαγμένη είχε 4/10 με παίκτρια παραπάνω, τρία γκολ από την περιφέρεια και ένα στην κόντρα. Ο Ολυμπιακός είχε 2/9 με παίκτρια παραπάνω, 1/1 πέναλτι, πέντε γκολ από την περιφέρεια και ένα από θέση φουνταριστού.

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ (Αλεξία Καμμένου): Κούβδου, Τσουκαλά, Χυδηριώτη 2, Ο΄Ντόνελ 3, Πρωτοπαπά, Ξενάκη 1, Μαυρωτά, Πάτρα 1, Κούλχαας 1, Β. Διαμαντοπούλου, Σελετοπούλου, Κοντογιάννη, Κοτσιώνη, Ιωαννίδη, Λούδη

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Κατσούλης): Χρ. Διαμαντοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου, Ελευθεριάδου 1, Σώρα, Μανωλιουδάκη 1, Αβραμίδου, Ασημάκη 1, Μαργ. Πλευρίτου, Λογοθέτη, Β. Πλευρίτου, Μπιανκόνι 3, Σμιτ 3, Σταματοπούλου, Βικτ. Ζοφώλη, Νίνου

** Ο Χάρης Παυλίδης (ο οποίος λόγω της αποβολής του στον τρίτο τελικό παρακολούθησε το ματς από την εξέδρα, αφήνοντας τη θέση του στον πάγκο στον Γιώργο Κατσούλη) επιφύλαξε μία έκπληξη στην επιλογή των ξένων παικτριών του Ολυμπιακού.

Μαζί με την αναντικατάστατη Μπιανκόνι αγωνίστηκε η Σμιτ, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός αγώνα η Εμολο, η οποία ήταν η κορυφαία παίκτρια του τρίτου αγώνα. Η αρχηγός της εθνικής Ολλανδίας δικαίωσε τον προπονητή της, αφου ήταν από τις καλύτερες του ματς, σε άμυνα και επίθεση.

** Μεταξύ των θεατών του αγώνα και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, που είχε και… άμεσο ενδιαφέρον, καθώς η προπονήτρια της Βουλιαγμένης είναι αδελφή του.

** Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα υπήρξε ένταση στη μία είσοδο του κολυμβητηρίου (εκεί απ΄όπου εισέρχονταν οι φιλοξενούμενοι), μεταξύ μιας διμοιρίας των ΜΑΤ και περίπου 20 οπαδών του Ολυμπιακού, που έφτασαν στο Λαιμό.