Ο Ρώσος ηθοποιός και σκηνοθέτης Κονσταντίν Στανισλάβσκι, ήταν από τους πρώτους που έκανε γιόγκα κατά τη διάρκεια της υποκριτικής του εκπαίδευσης. Σε ένα συνδυασμό των μεθόδων υποκριτικής Laban, Viewpoints και Στανισλάβσκι, η Ιόλη Ανδρέαδη, σκηνοθέτις και yoga teacher, επιχειρεί να εξερευνήσει στην πράξη τη σχέση γιόγκα και θεάτρου. Η ίδια έχει χρησιμοποιήσει τη γιόγκα ως πρακτική και ως πηγής έμπνευσης σχεδόν σε όλες τις θεατρικές της παραστάσεις, από τον «Αρτώ/Βαν Γκογκ» στο θέατρο Σημείο μέχρι και την πιο πρόσφατη «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» στο θέατρο του Νέου Κόσμου.

Η ιστορική Νέα Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής», μετατρέπεται για μιάμιση ώρα σε χώρο αναζήτησης, έρευνας και πειραματισμού για τις ανάγκες του κύκλου σεμιναρίων με τίτλο «Acting Yoga». Ενα στρωματάκι, ένα μπουκαλάκι νερό και μία κουβέρτα είναι τα απαραίτητα για τους ηθοποιούς αλλά και για όσους ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τη σχέση ανάμεσα στην Τέχνη της Υποκριτικής, το θέατρο και στην πανάρχαια μέθοδο της γιόγκα, που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ινδία.

«Η γιόγκα εξισορροπεί, θεραπεύει και, όπως λέει ο Ιγιένγκαρ (σ.σ. ένας από τους πρώτους δασκάλους γιόγκα, γνωστός για τη μέθοδο Ιγιένγκαρ γιόγκα), “οι λέξεις δε φτάνουν για να μεταδώσουν την αξία της yoga – πρέπει να τη βιώσει κανείς για να καταλάβει”» εξηγεί η Ιόλη Ανδρεάδη. «Το θέατρο επίσης μπορεί να φέρει ισορροπία και να θεραπεύσει αυτόν που το ασκεί. Ωστόσο, συχνά δεν είναι αποκομμένο και προστατευμένο από την κοινωνία με τον ίδιο τρόπο που είναι ένα μάθημα yoga, οπότε αυτή είναι μια περιοχή στην οποία μπορεί να συμβάλει η στάση ζωής που σιγά-σιγά χτίζεται μέσω της Acting Yoga».

Οι δέκα αυτές συναντήσεις θα χτιστούν με βάση συγκεκριμένους κεντρικούς άξονες ως προς τη θεατρική δημιουργία, οι οποίοι αποτελούν τη προσωπική μέθοδο εργασίας της σκηνοθέτιδος και εμπλουτίζονται μέσα από την πρακτική και τη φιλοσοφία της γιόγκα. Η πρακτική αυτή εξερεύνηση θα βασιστεί τόσο στη Hatha και τη Vinyasa Yoga, όσο και σε αρχαία ινδικά κείμενα όπως η Bhagavad Gita και κείμενα του Αντονέν Αρτώ.

«Παρακολουθώντας αυτή την πρακτική, ένας ηθοποιός μπορεί να δουλέψει τεχνικές που του είναι απαραίτητες όταν είναι πάνω στη σκηνή – και σχετίζονται με την αναπνοή, την ισορροπία, τη διαχείριση του βάρους του σώματός του επί σκηνής, το ρυθμό, τη συγκέντρωση, την αφήγηση μιας ιστορίας και την έκθεση».

Πληροφορίες

Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» (Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη, τηλ. 210-82 17.877).

15 και 22 Μαΐου, και 2, 5, 9, 12, 16, 19, 23, 26 Ιουνίου, στις 12.00.

Κόστος συμμετοχής για το σύνολο των 10 συναντήσεων: 100 ευρώ

Κόστος συμμετοχής για μία συνάντηση / drop-in: 15 ευρώ

Αιτήσεις (έως 13/5) στο acting.yoga.greece@gmail.com

Η επιλογή των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθεί κατόπιν εξέτασης του βιογραφικού σημειώματος και οι επιτυχόντες θα ενημερωθούν άμεσα.