Ευθεία επίθεση στα αντιμεταναστευτικά σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης επιχείρησε ο Ρόμπερτ ντε Νίρο υπογραμμίζοντας ότι στις ΗΠΑ του Τραμπ ούτε ο Τσάρλι Τσάπλιν δεν θα είχε θέση.

Βρετανός υπήκοος, ο Τσάπλιν ταξίδεψε για πρώτη φορά το 1910 στις ΗΠΑ, όπου παρέμεινε για 40 χρόνια. Το 1952, ωστόσο, λόγω των αριστερών πολιτικών φρονημάτων του πληροφορήθηκε την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να μην του επιστρέψει την επιστροφή του στη χώρα ενόσω εκείνος ταξίδευε προς το Λονδίνο.

Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο επέκρινε επίσης τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με τα οποία σκοπεύει να μειώσει τη χρηματοδότηση προς τις τέχνες.

Ο 73χρονος ηθοποιός κατά τη διάρκεια της βράβευσής του, με το βραβείο Τσάπλιν, από το Film Society του Lincoln Centre, άδραξε την ευκαιρία να καταφερθεί κατά της πολιτικής Τραμπ.

«Κάνουμε ταινίες για να ψυχαγωγήσουμε το κοινό. Οι θεατές τις ψηφίζουν βλέποντάς τες. Οι κριτικοί ψηφίζουν γράφοντας γι’ αυτές και οι μεταγενέστερες γενιές αποφασίζουν εάν πρόκειται για τέχνη ή όχι», τόνισε ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός.

Ο Ντε Νίρο άφησε αιχμές κατά του Τραμπ και για την αναφορά που είχε κάνει προεκλογικά στη Μέριλ Στριπ.

«Με την παρουσία σας απόψε υποστηρίζετε τις τέχνες για όλους. Υποστηρίζετε τα αστεία του Τσάρλι Τσάπλιν, το μεγάλο έργο του Μάρτιν Σκορσέζε, του Μπάρι Λέβινσον, τις βλακώδεις κωμωδίες του Ρόμπερτ ντε Νίρο, τις “υπερεκτιμημένες ερμηνείες της Μέριλ Στριπ”, το γούστο σας και τις ανάγκες σας», σημείωσε με νόημα ο διάσημος ηθοποιός.