Πρόθυμος ακόμη και να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι Ιν κατά την ορκωμοσία του την Τετάρτη.

Γιος βορειοκορεατών προσφύγων, ο φιλελεύθερος Μουν είναι επιφορτισμένος να οδηγήσει τη χώρα μέσα από τα δύσκολα ύδατα των γεωπολιτικών εντάσεων με την Πιογιάνγκ και τον κίνδυνο σύγκρουσής της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», δήλωσε ο Μουν κατά την ορκωμοσία του για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι εάν χρειαστεί θα ταξιδέψει άμεσα στην Ουάσινγκτον, στο Πεκίνο και το Τόκιο, «ακόμη και την Πιονγιάνγκ στις σωστές συνθήκες».

Ο 64χρονος νέος πρόεδρος κέρδισε το 41,1% των ψήφων. Δεύτερος με 24% ήρθε ο συντηρητικός υποψήφιος και 21,4% ο κεντρώος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Εκλογών.

«Θα φτιάξω ένα δίκαιο, ενωμένο κράτος», δήλωσε σε ψηφοφόρους του, προσθέτοντας ότι θα είναι ένας πρόεδρος που επίσης υπηρετεί όλους εκείνους που δεν τον ψήφισαν.

Ο Μουν αντιμετωπίζει μια διχασμένη Βουλή, στην οποία το Δημοκρατικό Κόμμα του δεν διατηρεί πλειοψηφία. Για να επιτευχθούν οι σημαντικοί στόχοι που έχει θέσει, όπως η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας ετησίως και η μεταρρύθμιση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, θα χρειαστεί να συνεργαστεί με μερικά από τα κόμματα και τους πολιτικούς με τους οποίους ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση κατά την προεκλογική περίοδο.

Η άνετη εκλογική του νίκη υποκρύπτει έναν βαθύ ιδεολογικό και ηλικιακό διχασμό στη χώρα αυτή των 51 εκατομμυρίων ανθρώπων.