Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε αιφνίδια (τα ξημερώματα της Τετάρτης για την Ελλάδα) τον επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI), Τζέιμς Κόμεϊ, αναφέροντας ότι δεν είναι πλέον σε θέση να ηγηθεί αποτελεσματικά της υπηρεσίας.

Οπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, η απομάκρυνσή του σχετίζεται με τους χειρισμούς του στην έρευνα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της υποψήφιας για την προεδρία των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον.

Σε επιστολή του στον Κόμεϊ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αναφέρει πως «Παρότι εκτιμώ ιδιαίτερα την ενημέρωσή μου από εσάς σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις ότι δεν υπόκειμαι σε έρευνα, ωστόσο συμφωνώ με την κρίση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν είστε σε θέση να ηγηθείτε αποτελεσματικά της Υπηρεσίας.

«Είναι απαραίτητο να βρούμε νέα ηγεσία για το FBI προκειμένου να αποκατασταθεί η δημόσια πίστη και εμπιστοσύνη στο ζωτικής σημασίας έργο του, της επιβολής του νόμου».

Η επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ στονΤζέιμς Κόμεϊ:

Ο αμερικανός πρόεδρος σημειώνει επίσης ότι η απόφασή του βασίστηκε σε εισήγηση του γενικού εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών Τζεφ Σέσιονς.

Την αναπάντεχη ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, σε σύντομη εμφάνισή του ενώπιον των δημοσιογράφων.

Ο Κόμεϊ ενεπλάκη στην αντιπαράθεση που αφορούσε τη διερεύνηση, από την υπηρεσία του, για το εάν η χρήση προσωπικού διακομιστή μηνυμάτων από την Κλίντον, ενώ υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Τον Ιούλιο του 2016, ο επικεφαλής του FBI ανακοίνωσε ότι το θέμα θα πρέπει να κλείσει χωρίς την άσκηση δίωξης, όμως 11 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές (8 Νοεμβρίου) επανήλθε, λέγοντας ότι άνοιξε ξανά την έρευνα διότι είχε βρεθεί νέα παρτίδα ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αφορούσαν την Κλίντον.

Οι Δημοκρατικοί απέδωσαν σε αυτήν την ανακοίνωση την ήττα της Κλίντον από τον Τραμπ.

Ηγείτο και της έρευνας για τη φερόμενη ανάμειξη της Ρωσίας

Ο Κόμεϊ ηγείτο επίσης έρευνας από το FBI για τη φερόμενη επέμβαση ή επιρροή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, και τη διερεύνηση πιθανών επαφών ή σχέσεων μελών της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ με ρώσους αξιωματούχους.

Η απόλυσή του αναμένεται να εγείρει ανησυχίες για τη διαφάνεια αυτής της έρευνας.

Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε επίσης σημείωμα του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα Ροντ Ρόζενσταϊν, το οποίο αναφέρεται στις πράξεις του Κόμεϊ. «Δεν μπορώ να δικαιολογήσω τον τρόπο που ο διευθυντής (του FBI) χειρίστηκε το συμπέρασμα της έρευνας με τα e-mails (ηλεκτρονικά μηνύματα) της υπουργού Κλίντον, και δεν κατανοώ την άρνησή του να αποδεχθεί τη σχεδόν καθολική κριτική ότι είχε διαπράξει λάθος», αναφέρει ο Ρόζενσταϊν.

Μεταξύ των λαθών που υπογραμμίζει ο Ρόζενσταϊνήταν ο «σφετερισμός» του κύρους της τότε γενικής εισαγγελέως των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς με την ανακοίνωσή του των πρώιμων συμπερασμάτων για την έρευνα στα ηλεκτρονικά μηνύματα, την οποία έκανε στις 5 Ιουλίου.

Ο Κόμεϊ «ανακοίνωσε τα δικά του συμπεράσματα για την έρευνα σε μια τόσο ευαίσθητη για την ασφάλεια του έθνους υπόθεση, χωρίς την έγκριση των διορισμένων ηγετών του υπουργείου Δικαιοσύνης», αναφέρει ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας.

Και προσθέτει ότι ο πρώην διευθυντής του FBI επίσης «αγνόησε άλλη μια παλαιά αρχή» όταν διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου για να «δημοσιοποιήσει επιβαρυντικές πληροφορίες για ερευνώμενο άτομο σε υπόθεση που είχε ήδη απορριφθεί».

Η «ελαφρά ναυτία» του Κόμεϊ

Την περασμένη Τετάρτη, ο Κόμεϊ δήλωσε στην επιτροπή Δικαιοσύνης της αμερικανικής Γερουσίας ότι του «προκαλούσε ελαφρά ναυτία» η σκέψη πως επηρέασε τις προεδρικές εκλογές του 2016 η ανακοίνωσή του για επαναφορά της έρευνας σε βάρος της Κλίντον, προσθέτοντας ότι δεν είχε μετανιώσει και ότι θα λάμβανε την ίδια απόφαση ξανά.

Στο μεταξύ, η παλαιότερη τη τάξει γερουσιαστής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Δικαιοσύνη, Νταϊάν Φάινσταϊν, είπε ότι αυτός που θα αντικαταστήσει τον Κόμεϊ «απαιτείται να είναι ισχυρός και ανεξάρτητος».

Η Φάινσταϊν ενημέρωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Τραμπ της τηλεφώνησε το απόγευμα της Τρίτης για να της δηλώσει πως ο Κόμεϊ θα απομακρυνθεί από την ηγεσία του FBI.

Ο Τραμπ την ειδοποίησε βάσει της διαδικασίας που προβλέπει για αυτές τις περιπτώσεις έγκριση από την επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Αυτήν την στιγμή υπάρχουν πάνω από μία έρευνες που διεξάγονται στο Κογκρέσο για τον ρόλο της Ρωσίας. Η έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω διακομματικών διαφωνιών, ενώ η παράλληλη έρευνα της Γερουσίας βραδυπορεί καθώς με αυτήν ασχολείται πολύ μικρότερος αριθμός προσωπικού σε σύγκριση με παλαιότερες και εξίσου σημαντικές έρευνες του Κογκρέσου.