Με έντονη φημολογία γύρω από τον άνθρωπο που θα επιλέξει για πρωθυπουργό του ο νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ξημέρωσε η επόμενη μέρα των εκλογών στη χώρα. Ο ίδιος ο Μακρόν είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι στην κυβέρνησή του σκοπεύει να δώσει πιο ενεργό ρόλο στις γυναίκες. Θα μπορούσε λοιπόν να είναι η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας;

Την περασμένη Παρασκευή, μόλις δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, ο Μακρόν δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι είχε ήδη κάνει την επιλογή του για τη θέση του πρωθυπουργού, σε περίπτωση που αναδεικνυόταν νικητής και του β’ γύρου των εκλογών.

Ονομα, ωστόσο δεν είπε, καθώς το έχει «μόνο στο κεφάλι» του και δεν σκοπεύει να το δημοσιοποιήσει ως ότου αναλάβει επισήμως καθήκοντα προέδρου. Ο Μακρόν έδωσε ένα μόνο στοιχείο κάνοντας λόγο για κάποιον ή κάποια «με εμπειρία στην πολιτική και τα προσόντα να ηγηθεί μίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές, μεταξύ αυτών και η πολιτική συντάκτρια της «Figaro» Λορ Μαντβίλ, εκτιμούν ότι «η επιλογή Λαγκάρντ για τη θέση του πρωθυπουργού είναι μία έξυπνη επιλογή, καθώς θα έφερνε πολλούς ψηφοφόρους στις βουλευτικές εκλογές».

Μεταξύ των υπολοίπων ονομάτων που ακούγονται για τη θέση του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας περιλαμβάνονται της Σιλβί Γκουλάρ, ευρωβουλευτίνας του Δημοκρατικού Κινήματος, καθώς και της Αν-Μαρί Ιντράκ, πρώην υπουργού Μεταφορών τη δεκαετία του ’90, του Ζαν-Ιβ Λεντριάν, υπουργού Αμυνας επί Φρανσουά Ολάντ, και του Ζεράρ Κολόμπ, του σοσιαλιστή δημάρχου της Λυών.