Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα «τελειώσει» με το σύστημα ασφάλισης υγείας που είχε θέσει σε εφαρμογή ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, προβλέποντας «απίστευτη νίκη» μετά την έγκριση της μεταρρύθμισης, την οποία εκπόνησαν οι Ρεπουμπλικανοί, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με οριακή πλειοψηφία.

Ο Τραμπ, περιστοιχισμένος από ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, εμφανίστηκε την Πέμπτη βέβαιος ότι το σχέδιο θα εγκριθεί από τη Γερουσία και ότι θα γίνει ακόμη καλύτερο.

Επισήμανε πως είχε «πει εδώ και καιρό» ότι το λεγόμενο Obamacare δεν θα συνέχιζε να εφαρμόζεται, το χαρακτήρισε «μια αποτυχία» και «νεκρό».

«Θα το τελειώσουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά άλλα πράγματα», συμπλήρωσε, τονίζοντας ακόμη πως εάν η κυβέρνησή του δεν πληρώσει λύτρα—κατά τον όρο που χρησιμοποίησε—στα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες, το τρέχον σύστημα θα πάψει να υπάρχει.

Νωρίτερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, είχε εγκρίνει το ψήφισμα για την ακύρωση και αντικατάσταση του εμβληματικού νόμου για την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση του Μπαράκ Ομπάμα, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ως ρεβάνς για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την υλοποίηση μιας από τις βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις.

Είκοσι Ρεπουμπλικανοί είπαν «όχι»

Επειτα από εβδομάδες κομματικών διεργασιών,οι κοινοβουλευτικοί ενέκριναν το κείμενο εν μέσω εξαιρετικά τεταμένης ατμόσφαιρας, με οριακή πλειοψηφία, ήτοι 217 ψήφους υπέρ έναντι 213 κατά, καθώς όλοι οι δημοκρατικοί και περίπου είκοσι ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν όχι.

Η συζήτηση μεταφέρεται τώρα στη Γερουσία, την άνω Βουλή των ΗΠΑ, όπου αναμένεται πως το κείμενο θα τροποποιηθεί κατά μεγάλο μέρος του τις επόμενες εβδομάδες.

Η συζήτηση θα μεταφερθεί τώρα στη Γερουσία, ενδεχομένως τον Ιούνιο, όπου αναμένεται πως το κείμενο θα τροποποιηθεί σημαντικά.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πλειοψηφία μόλις δύο εδρών στη Γερουσία και οι όποιες ανταρσίες μπορεί να μπλοκάρουν εύκολα το νομοσχέδιο.

Παρότι ο Τραμπ δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτό θα περάσει και από τη Γερουσία, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν ήταν πιο επιφυλακτικός, λέγοντας ότι «χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα» ώστε το λεγόμενο Trumpcare να γίνει νόμος.

Ανασφάλιστοι θα μείνουν 14 εκατομμύρια Αμερικανοί

Το νομοσχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη (American Health Care Act – AHCA) υπέστη σημαντικές αλλαγές από τον Μάρτιο, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ απέτυχε παταγωδώς να το περάσει από τη Βουλή.

Η ψηφοφορία που έγινε τότε προκάλεσε αμηχανία στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών και οργή στον Λευκό Οίκο, καθώς δεν πείστηκαν όλοι οι βουλευτές του κόμματος με αποτέλεσμα η πρόταση να καταψηφιστεί.

Εκτοτε υπήρξαν αρκετές αλλαγές προκειμένου να πειστούν οι αντάρτες Ρεπουμπλικανοί.

Δεν είναι γνωστό πόσο θα κοστίσει το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, ούτε πόσοι άνθρωποι θα χάσουν την κάλυψή τους, επειδή το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) δεν είχε χρόνο να το αξιολογήσει.

Πριν από τις τελευταίες αναθεωρήσεις, το CBO εκτιμούσε ότι 14 εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν την ασφάλισή τους το 2018.