Πριν από δυόμισι χρόνια η Νάντια Δρακούλα είχε πάρει μέρος σε έναν διαγωνισμό στην Αμερική, με ζητούμενο την αποδόμηση ενός παραμυθιού. Αρχισε να ψάχνει, λοιπόν, και ανακάλυψε τις δεκάδες διαφορετικές εκφάνσεις στο παραμύθι της Σταχτοπούτας. Το θεατρικό της έργο με τίτλο «Το σχοινάκι» είναι βασισμένο στο γνωστό παραμύθι και ανεβαίνει στο πλαίσιο της ενότητας «Συγγραφέας του μήνα» που οργανώνει το Εθνικό Θέατρο. «Αφού τελείωσα ένα τμήμα του Ντέιβιντ Μάμετ στη Νέα Υόρκη πάνω σε μια ειδική τεχνική που λέγεται practical aesthetics, άρχισα να γράφω θεατρικά έργα» λέει. «Παράλληλα είχα ανοίξει την πολιτιστική εταιρεία Η Τρελή Ροδιά, όπου φιλοξενούσαμε δράσεις για παιδιά. Με αφορμή τον διαγωνισμό στην Αμερική, έγραψα ένα έργο η εσωτερική αφήγηση του οποίου είναι ο μύθος της Σταχτοπούτας, διαβασμένος όμως ανάποδα. Αυτό που μου κέντρισε την προσοχή ήταν μια συνθήκη η οποία μου θύμισε ένα σχολικό περιβάλλον: αυτό που ζούσε η ηρωίδα με τις αδελφές της, η επιβολή και η προσπάθεια να βρει διέξοδο. Υπάρχουν διάχυτα αυτά τα στοιχεία μέσα στο έργο, αλλά “Το σχοινάκι” ασχολείται με το επίκαιρο θέμα του σχολικού εκφοβισμού».

Σε μια σύγχρονη κωμόπολη της Αμερικής η 35χρονη Λίζα Μίτσελ επιστρέφει στο σχολείο των παιδικών της χρόνων για να γράψει τον μικρό της γιο. Εκεί συναντάει δυο συμμαθήτριές της, οι οποίες της είχαν κάνει bullying όταν ήταν μικρή. «Και ενώ είναι μια πετυχημένη μουσικός που έχει ανοίξει τα φτερά της και έχει βρει τον πρίγκιπά της, επιμένει να επιστρέφει πίσω στην πληγή, να τη σκαλίζει και πηγαίνει να πολεμήσει τον φόβο που είναι φωλιασμένος μέσα της, από τότε που τον ζούσε στο σχολείο. Ολο το έργο έχει να κάνει με αυτό το μοτίβο, πώς γυρνάμε πίσω στους φόβους μας και τους αντιμετωπίζουμε, πώς έχουμε τη δύναμη να συγχωρήσουμε κάποιον και αν αυτό έχει νόημα».

Η Νάντια Δρακούλα σπούδασε Νομικά, Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο και Δημοσιογραφία στην Αθήνα και στο Μάντσεστερ, ενώ πέρυσι φοίτησε στο Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Εργου του Εθνικού Θεάτρου. Εχει εργαστεί ως δικηγόρος και δημοσιογράφος στην τηλεόραση και στον Τύπο, ως ερευνήτρια και σεναριογράφος σε ντοκιμαντέρ. Τα έργα της«Η Κυόκο στο κέντρο της Γης» και «Προσωποπαγίδα» έχουν γίνει θεατρικές παραστάσεις. «Το 2015, αφότου “Το σχοινάκι” εκδόθηκε από την Ευρασία, άρχισα να το στέλνω σε σκηνοθέτες και θέατρα. Ενα από αυτά ήταν και το Εθνικό. Οι υπεύθυνοι μου είπαν ότι τους άρεσε πολύ και ότι θα το κρατούσαν. Εναν χρόνο μετά, με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι αποφάσισαν να το συμπεριλάβουν σε μια ενότητα με τέσσερις νέους συγγραφείς. Τώρα επανεκδίδεται, από το Εθνικό Θέατρο πλέον, μαζί με τις εκδόσεις Σοκόλη. Εχω παρακολουθήσει κάποιες ώρες πρόβας, προσπαθώντας να μην παρέμβω, οι ηθοποιοί με ρωτάνε τη γνώμη μου, συζητήσαμε με τον σκηνοθέτη Κώστα Παπακωνσταντίνου, μολονότι πολλές φορές βλέπεις κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που έχεις σκεφτεί. Αλλά αυτό είναι και το νόημα. Το καλοκαίρι πρόκειται να κυκλοφορήσει το “Κάμπινγκ” (σ.σ.: από τις εκδόσεις Πατάκη), ένα μυθιστόρημα για παιδιά από 8 ετών και άνω».

INFO

«Το σχοινάκι» από 10/5 έως 27/5 στο Εθνικό Θέατρο – Σκηνή Νίκος Κούρκουλος (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210-5288.100), κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 22.00. Παίζουν: Στέλλα Βογιατζάκη, Εύη Δόβελου, Ελεάνα Καυκαλά, Δήμητρα Μητροπούλου, Ελενα Μαρσίδου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος