Με μία ομιλία, σχεδόν αντιγραφή λέξη προς λέξη από την ομιλία που είχε δώσει ο ηγέτης των γάλλων Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν στις 15 Απριλίου, εμφανίστηκε τη Δευτέρα η Μαρίν Λεπέν, με αποτέλεσμα να βρίσκεται υπόλογη για λογοκλοπή στο παρά πέντε πριν από τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας, η υποψήφια της Γαλλικής Ακροδεξιάς εκφώνησε ομιλία στο προάστιο Βιλπέντ, στα βόρεια του Παρισιού, για τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Γαλλίας, τη διατήρηση των συνόρων της, το πόσο σημαντική είναι η γαλλική γλώσσα, καθώς και για το ότι ο 21ος αιώνας θα πρέπει να κυλήσει με τρόπο που θα φέρει τη σφραγίδα της χώρας.

Το πρόβλημα για τη Λεπέν είναι ότι τα ίδια ακριβώς είχε πει ο Φιγιόν προ δύο εβδομάδων και δυστυχώς για εκείνη οι ομοιότητες δεν πέρασαν απαρατήρητες.

Οταν ερωτήθηκε για την λογοκλοπή, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό απάντησε ότι δεν είναι παρά «ένα κλείσιμο του ματιού σε ένα σύντομο συγκινητικό απόσπασμα από ομιλία για τη Γαλλία εκ μέρους μιας υποψήφιας της συσπείρωσης που δείχνει ότι δεν είναι δογματική».