Δραματική τροπή παίρνουν οι πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές, οπαδοί του VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν τον πρόεδρο του Σώματος.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίσθηκαν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ Σκόπια, οι περισσότεροι ελαφρά, στη διάρκεια των βιαιοτήτων που ακολούθησαν την εισβολή στο κοινοβούλιο οργισμένων διαδηλωτών, ανακοίνωσε η αστυνομία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

«Εβδομήντα πολίτες, 22 αστυνομικοί και τρεις βουλευτές μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο των Σκοπίων, επτά άλλα πρόσωπα δέχθηκαν φροντίδες σε άλλα ιατρικά ιδρύματα της πρωτεύουσας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κατάσταση «έχει εξομαλυνθεί γύρω από το κοινοβούλιο και στις συνοικίες του κέντρου της πόλης», προστίθεται.

Η εκλογή νέου προέδρου της Συνέλευσης της Δημοκρατίας (Βουλής) της χώρας, του Αλβανού μειονοτικού Ταλάτ Τζαφέρι, από τον συνασπισμό της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και κομμάτων της αλβανικής μειονότητας προκάλεσε την οργή διαδηλωτών, υποστηρικών της Δεξιάς, οι οποίοι θεώρησαν άδικη την ψηφοφορία.

Ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τον ηγέτη της Κεντροαριστεράς Ζόραν Ζάεφ με το πρόσωπο ματωμένο μέσα στο χάος που ακολούθησε την εισβολή στην αίθουσα του κοινοβουλίου των υποστηρικτών του VMRO-DPMNE του τέως πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Πώς άρχισε η κρίση

Το VMRO-DPMNE («Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση - Δημοκρατικό Κόμμα της Μακεδονικής Εθνικής Ενότητας») είχε έρθει πρώτο στις πρόωρες εκλογές του Δεκεμβρίου, που έγιναν για βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο. Όμως απέτυχε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία 61 εκ των 120 βουλευτών που αποτελούν το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Ο δεξιός πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ, από την πλευρά του, αρνήθηκε να επιτρέψει στον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τα αλβανικά μειονοτικά κόμματα, παρόλο που ο συνασπισμος αυτός θα διέθετε πλειοψηφία στη Βουλή (67 βουλευτές στους 120).

Υποστηρικτές της Δεξιάς διαδηλώνουν καθημερινά εδώ και εβδομάδες στα Σκόπια, υποστηρίζοντας ότι μια κυβέρνηση της SDSM και των αλβανικών κομμάτων θα έπληττε την εθνική ενότητα της ΠΓΔΜ.

Απορρίπτουν ιδιαίτερα το αίτημα να χορηγηθεί στην αλβανική καθεστώς επίσημης γλώσσας στο σύνολο της επικράτειας, κάτι που αποτελεί γι' αυτούς ένα πρώτο στάδιο για τον διαμελισμό της χώρας.

Τα αλβανικά μειονοτικά κόμματα συμμετείχαν εδώ και χρόνια σε κυβερνήσεις συνεργασίας και με το κεντροδεξιό - δεξιό κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, χωρίς ωστόσο να θέτουν ανάλογους όρους για τη συμμετοχή τους.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί απ' έξω, εξοργισμένο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μπήκε στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου στα Σκόπια.

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε ελαφρά μετά την εισβολή των διαδηλωτών.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ από το 1991 που η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία.


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από