Ο ηγέτης των Μπόστον Σέλτικς Αϊζέια Τόμας αποτελεί το πρόσωπο των ημερών στο ΝΒΑ. Αυτή τη φορά όχι για τις εκκωφαντικές εμφανίσεις που έχει πραγματοποιήσει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, αλλά για το προσωπικό δράμα που έχει συγκλονίσει την μπασκετική κοινότητα. Λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα των πλέι οφ με τους Σικάγο Μπουλς, ο χαρισματικός σκόρερ (τρίτος πίσω από τους Ουέστμπρουκ και Χάρντεν με μ.ό. 28,9 π.) πληροφορήθηκε το σοκαριστικό συμβάν: η μικρή αδερφή του Τσάινα σκοτώθηκε ακαριαία σε τροχαίο δυστύχημα στην Ουάσιγκτον! Και όμως εκείνος όχι μόνο αγωνίστηκε, αλλά ήταν συγκλονιστικός σημειώνοντας 33 πόντους στη δραματική ήττα (102-106) από τους Ταύρους, οι οποίοι 48 ώρες αργότερα διπλασίασαν τις νίκες τους στη Βοστώνη αποκτώντας σαφές προβάδισμα για την πρόκριση.

ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ. «Ανθρωποι που έχουν βιώσει ανάλογα σπαρακτικές καταστάσεις εξομολογούνται ότι το γήπεδο απαλύνει ένα κομμάτι του πόνου. Και αυτό μπορεί να έχει βάση, ωστόσο οι άλλες 21 ώρες της ημέρας θα πρέπει να είναι πάρα πολύ δύσκολες για τον Αΐζέια» υπερθεμάτισε ο προπονητής του Μπραντ Στίβενς βγάζοντας το καπέλο στον ηγέτη των Σέλτικς για την αυταπάρνηση και την επιθυμία του να αγωνιστεί. Το οξύμωρο για τον 28χρονο άσο είναι ότι το όνομά του στην εβραϊκή γλώσσα («Ησαΐας») σημαίνει «ο Θεός σώζει» και ήταν επιλογή της μητέρας του να γράφεται «Isaiah» και όχι «Isiah», όπως το όνομα του παλαίμαχου άσου και δις πρωταθλητή με τους Ντιτρόιτ Πίστονς Αϊζέια Τόμας. Για την ιστορία, ο πατέρας του τοπ σκόρερ των Σέλτικς, φανατικός υποστηρικτής των Λος Αντζελες Λέικερς, είχε βάλει στοίχημα με έναν φίλο του ότι αν οι Λέικερς χάσουν από τους Πίστονς στους τελικούς του ΝΒΑ το 1989, θα έδινε στον νεογέννητο γιο του το όνομα του ηγέτη των Πίστονς. Τα «Κακά Παιδιά» του Ντιτρόιτ «σκούπισαν» (4-0) τους Λέικερς και έτσι προέκυψε η ονοματοδοσία!

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ «ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ». Δεν είναι, πάντως, ασυνήθιστο στον επαγγελματικό αθλητισμό να αποφασίζουν να αγωνίζονται οι αθλητές λίγες ώρες αφότου έχουν χάσει ένα αγαπημένο πρόσωπο. Τραγική φιγούρα στους περσινούς τελικούς της Α1 μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ήταν ο διεθνής φόργουορντ Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος ήταν συγκλονιστικός τόσο την ημέρα της δυσβάστακτης απώλειας του πατέρα του στον πρώτο τελικό όσο και στο δεύτερο ματς στο ΟΑΚΑ, όπου χειροκροτήθηκε. «Κάτι τέτοιες στιγμές αντιλαμβάνεσαι πως από όλα όσα θεωρούσες δεδομένα, μόνο ένα είναι πραγματικά δεδομένο. Πως δεν υπάρχουν δεδομένα στη ζωή» το είχε φιλοσοφήσει ο Γιώργος Καλαϊτζής στο βραβευμένο από τον ΠΣΑΤ κείμενο του Σωτήρη Βετάκη στα «ΝΕΑ». Ο Καλαϊτζής είχε πληροφορηθεί την απώλεια της μητέρας του ένα πρωινό Νοεμβρίου στη Βιτόρια και το ίδιο βράδυ κατέγραψε μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εμφανίσεις του με τον Παναθηναϊκό, ενώ ο νυν άσος του ΠΑΟΚ Λετονός Γιάνις Πέινερς είχε άδεια από την ΚΑΕ για να παραστεί στην κηδεία του πατέρα του, αλλά αποφάσισε να αγωνιστεί στο ντέρμπι με τον Αρη και ήταν μάλιστα εκ των κορυφαίων. Ισως, λοιπόν, και να ισχύει ότι το παρκέ απαλύνει –έστω και προσωρινά –τον πόνο, αν και ο κάθε άνθρωπος βιώνει την απώλεια με τον δικό του τρόπο.