Βίντεο από αεροπλάνο που δείχνει την έκρηξη του πιο ισχυρού μη πυρηνικού όπλου στο αμερικανικό οπλοστάσιο, της μήκους εννέα μέτρων μη πυρηνικής βόμβας GBU-43 των 9.797 κιλών, που ερρίφθη από αεροσκάφος MC-130,τη Μεγάλη Πέμπτη στο ανατολικό Αφγανιστάν, δημοσιοποίησε το Πεντάγωνο.

Η MOAB (Massive Ordinance Air Blast κατά την επίσημη ονομασία της ή Mother of All Bombs, «μητέρα όλων των βομβών», όπως αποκαλείται από αμερικανούς στρατιωτικούς), η ισχύς της οποίας ισοδυναμεί με περίπου 11 τόνους ΤΝΤ, έπληξε την περιοχή Αχίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ, η οποία συνορεύει με το Πακιστάν. Σκότωσε τουλάχιστον 36 μαχητές του ισλαμικού Κράτους καικατέστρεψε ένα δίκτυο τούνελ που χρησιμοποιεί, ανέφερε η αφγανική κυβέρνηση, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρξαν άμαχοι μεταξύ των θυμάτων.

«Μετά τον βομβαρδισμό στρατηγικά καταφύγια του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) κι ένα σύμπλεγμα τούνελ καταστράφηκαν, ενώ 36 μαχητές του ΙΚ σκοτώθηκαν» ανέφερε το αφγανικό υπουργείο Αμυνας. Σύμφωνα με την αφγανική προεδρία, ελήφθησαν προφυλάξεις ώστε να αποφευχθεί να υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων, ενώ προηγήθηκε ενημέρωση από την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, ηοργάνωση ισλαμικό Κράτος διέψευσε μέσω του προπαγανδιστικού οργάνου της, Amaq, ότι υπέστη απώλειες, είχε μαχητές της νεκρούς ή τραυματίες, από τον αμερικανικό βομβαρδισμό, επικαλούμενη «πηγή ασφαλείας».

Από την πλευρά του ο αμερικανός στρατηγός Τζον Νίκολσον, διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε τη Μεγάλη Παρασκευή ότι η απόφαση να εξαπολύσει μία από τις μεγαλύτερες συμβατικές βόμβες που διαθέτει το οπλοστάσιο των ΗΠΑ έγινε μετά από επικοινωνία με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, ενώ επρόκειτο ξεκάθαρα για μία απόφαση τακτικής.

«Ηταν το κατάλληλο όπλο, για τον κατάλληλο στόχο»δήλωσε ο στρατηγός στους δημοσιογράφους.

«Ηταν η πιο ισχυρή έκρηξη που έχω δει ποτέ. Η περιοχή τυλίχτηκε από τεράστιες φλόγες» δήλωσε ο Εσμαΐλ Σινουάρι, κυβερνήτης της περιοχής.