Οι οδυνηρές συνέπειες των αυταπατών, των ανεπαρκειών και των ιδεοληψιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ορατές στην οικονομία, στη λειτουργία του κράτους, στην παιδεία, στην υγεία, στην Αυτοδιοίκηση.

Είναι ορατές στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο και έχουν πλήξει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, τους εργαζομένους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τους αυτοαπασχολουμένους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους.

Η κυβέρνηση, αντί να σκίσει το Μνημόνιο ή να το καταργήσει με έναν νόμο και ένα άρθρο, υπέγραψε ένα τρίτο και αχρείαστο Μνημόνιο και τώρα ετοιμάζεται να κλείσει μια νέα επώδυνη συμφωνία.

Με τη νέα συμφωνία ο κύκλος των άτακτων υποχωρήσεων, ο οποίος ξεκίνησε με την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα, με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, με τη μεγάλη αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων σε εργαζομένους, αγρότες, και επιστήμονες θα ολοκληρωθεί με τη μείωση του αφορολογήτου, τη νέα μείωση των συντάξεων και την ουσιαστική διάλυση της ΔΕΗ που θα προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, όπου χτυπά η καρδιά της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Είναι αυτονόητο ότι για την όποια συμφωνία υπογράψει η κυβέρνηση θα αναλάβει πλήρως και την ευθύνη υπερψήφισής της στη Βουλή, εμείς δεν πρόκειται να συνεργήσουμε. Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την κυβέρνηση στο λάθος δρόμο.

Είναι πλέον φανερό ότι η χώρα χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική, μια άλλη κυβέρνηση και ένα μοντέλο διακυβέρνησης ριζικά διαφορετικό από το σημερινό.

Αντί για τη βαθιά συντηρητική και υφεσιακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η χώρα χρειάζεται μια σύγχρονη προοδευτική πολιτική.

Αντί για τις πρακτικές της πόλωσης και του διχασμού του λαού, η χώρα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ από ενότητα και συνεργασία των δυνάμεων της δημιουργίας και της παραγωγής.

Αντί για καθεστωτικές πρακτικές που περιορίζουν τη δημοκρατία και προωθούν την αδιαφάνεια, η χώρα έχει ανάγκη από περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια παντού.

Αντί για ένα τεχνητό μικρό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – Ν. Δημοκρατία για να βγει η χώρα από την κρίση, χρειάζεται εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και τις προοπτικές της και εθνική συνεννόηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά έχει απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής και αγώνα σε όλους τους πολίτες που θεωρούν αναγκαία την ενότητα και τη συμπαράταξη των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού ριζοσπαστικού Κέντρου και της ανανεωτικής Αριστεράς.

Εχει απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στο ανοικτό, ενωτικό, δημοκρατικό Συνέδριο που αποφασίστηκε να γίνει στο τέλος Ιουνίου.

Με ιδεολογική συμφωνία, με πολιτική και προγραμματική ενότητα, με αλληλεγγύη και ισχυρή οργάνωση, συντονίζοντας τα βήματά μας με τις αγωνίες και τους αγώνες της κοινωνίας που ασφυκτιά, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια μεγάλη, δημοκρατική, προοδευτική παράταξη που με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις της θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.

Πέντε λέξεις – κλειδιά (ανάπτυξη, απασχόληση, αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια, αξιοκρατία) είναι τα μεγάλα ζητούμενα για τη χώρα, την κοινωνία και τους πολίτες και αυτές είναι βασικές προτεραιότητες και δεσμεύσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο Βασίλης Εξαρχος είναι διευθυντής της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ)